Szybki kontakt

    Szczeć pospolita

    Dipsacus fullonum

    Szczeć pospolita to roślina z rodziny szczeciowatych obejmująca 15 gatunków, które występują głównie w klimacie umiarkowanym.

    Szczeć pochodzi z Afryki Północnej, Azji oraz Europy.

    W naszym kraju spotkać ją można głównie na pogórzu i niżu. Porasta tereny pastwisk, zarośli, lasów oraz rowów.

     

    Szczeć pospolita to roślina dwuletnia, która kwitnie w miesiącach wakacyjnych (lipiec i sierpień), lubi miejsca ciepłe oraz słoneczne. Cechuje się kolczastą łodygą, która może osiągnąć nawet do 2 metrów wysokości. Jej główki kwiatostanowe są podłużnie jajowe, a liście karbowane i zrośnięte parzysto u nasady, niektórym przypomina swoim wyglądem oset plamisty. Roślina ta jest miododajna i produkuje duże ilości pyłku oraz nektaru. Surowcem zielarskim jest korzeń oraz liść szczeci pospolitej, które wykazują drogocenne właściwości dla naszego zdrowia.

     

     

    DZIAŁANIE

    • przeciwzapalne
    • immunomodulujące
    • moczopędne
    • napotne
    • przeciwreumatyczne
    • bakteriostatyczne
    • bakteriobójcze
    • hepatoprotekcyjnie

    WŁAŚCIWOŚCI

    Szczeć przechodzi obecnie renesans swojej popularności, co związane jest w dużej mierze ze zwiększoną zachorowalnością na boreliozę. Takie jej zastosowanie polecała św. Hildegarda z Bingen. Roślina stosowana jest wspomagająco również w walce z innymi chorobami odkleszczowymi i stanami zapalnymi skóry.

    Szczeć wykazuje działanie przeciwzapalne, immunomodulujące, moczopędne, napotne, przeciwreumatyczne, bakteriostatyczne, bakteriobójcze, hepatoprotekcyjnie (ochronne na miąższ wątroby). Używana bywa w leczeniu wrzodów żołądka, dny moczanowej, artretyzmu. Wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii. Pobudza układ trawienny, zwiększa produkcję soków trawiennych i żółci.

    Szczeć na boreliozę to jednak najbardziej znane jej wykorzystanie. Roślina znajduje także zastosowanie w leczeniu chorób skóry, w tym wyprysków, trądziku, czyraków, liszajów i stanów zapalnych.

    ZASTOSOWANIE

    Dawniej wykorzystywano ją jako produkt oczyszczający organizm oraz wspomagający system immunologiczny. Znalazła ona swoje zastosowanie również w przemyśle – tworzono z niej zgrzebła do gręplowania wełny. W sztuce leczniczej dopiero w XII wieku zyskała większą popularność, a to wszystko dzięki Hildegardzie Bingen, która stała się gorliwą propagatorką medycyny naturalnej.

    Z korzeni szczeci wykopanych wiosną lub jesienią można przygotować nalewkę, czyli alkoholowy wyciąg, lub odwar, czyli środek otrzymany poprzez gotowanie

    Szczeć pospolita znalazła zastosowanie także jako roślina ozdobna. Niektórzy sadzą ją w ogrodach w kompozycji z bylinami lub krzewami ozdobnymi. Ponadto szczeć pospolita wykorzystywana jest w kosmetologii, przy leczeniu trądziku, wyprysków czy stanów zapalnych, działając na skórę łagodząco. Napar z liści szczeci pospolitej jest doskonałym lotionem do tłustej cery i cery z trądzikiem.

    1