Szybki kontakt

    zielnik zielnik

    Rozmaryn

    Rosmarinus officinalis L.

    Rozmaryn lekarski to ciepłolubna, wieloletnia roślina, która może żyć ponad dwa lata. Jest wiecznie zielony i rośnie dziko przede wszystkim w regionie Morza Śródziemnego, w takich krajach jak Francja, Włochy, Grecja, Hiszpania, a także na wybrzeżach Morza Czarnego oraz w Stanach Zjednoczonych i Meksyku. W innych miejscach rozmaryn uprawiany jest jako roślina doniczkowa.

    Od wieków stosowany jest w zielarstwie, medycynie, kosmetyce oraz kulinariach, dodając smak wielu potrawom. Starożytni Rzymianie nazywali go “kwiatek morza” (łac. rosa – róża i marinus – morski), ponieważ zapach rozmarynu na morzu wskazywał na bliskość lądu.

    DZIAŁANIE

    • łagodzenie astmy
    • łagodzenie kolki nerkowej
    • łagodzenie chorób zapalnych
    • zapobieganie chorobie niedokrwiennej serca
    • obniżanie ciśnienia tętniczego
    • działanie przeciwutleniające
    • działanie przeciwzapalne
    • działanie rozkurczające
    • wspomaganie przy chorobach jelit

    WŁAŚCIWOŚCI

    Rozmaryn to zioło o silnych właściwościach prozdrowotnych. Jego korzyści zdrowotne wynikają z zawartości wielu aktywnych składników zawartych w olejkach eterycznych, takich jak kwas kawowy, karnozowy, chlorogenowy, oleanolowy, rozmarynowy, ursolowy, kamfora, borneol, cyneol, karnozol, eukaliptol, rozmanol, rozmachinon, pochodne eugenolu oraz diosmina.

    Te związki pomagają w łagodzeniu astmy, kolki nerkowej, chorób zapalnych, zapobiegają chorobie niedokrwiennej serca, obniżają ciśnienie tętnicze i poziom glukozy we krwi. Mają silne działanie przeciwutleniające, eliminując wolne rodniki i zmniejszając ryzyko nowotworów.

    Rozmaryn działa również rozkurczająco, dzięki czemu jest stosowany w leczeniu dolegliwości przewodu pokarmowego. Łagodzi skurczowe bóle żołądka, wspiera leczenie chorób jelit i pęcherzyka żółciowego (działanie żółciopędne i żółciotwórcze) oraz poprawia trawienie.

    W kuchni, rozmaryn w postaci świeżych lub suszonych liści jest używany jako przyprawa do dziczyzny, drobiu, ryb, pieczonych warzyw oraz chleba. Jest też składnikiem napojów gorących (np. zimowej herbaty), zimnych (np. ginu), a nawet dobrze komponuje się z owocami.

    Rozmaryn znajduje zastosowanie w aromaterapii oraz w produkcji kosmetyków. Jest trwałym ziołem po zerwaniu, co czyni go idealnym do dekoracji stołu i innych aranżacji.

    Rozmaryn jest bezpiecznym ziołem, jeśli stosowany jest jako przyprawa. Jednak przy używaniu olejku mogą wystąpić reakcje alergiczne, szczególnie u osób ze skłonnościami do alergii. Wysokie dawki rozmarynu mogą powodować poronienia, dlatego kobiety w ciąży powinny unikać suplementów z rozmarynem, ale mogą bezpiecznie spożywać go jako przyprawę.