Szybki kontakt

    Mięta pieprzowa

    (Mentha piperita)

    Mięta należy do grona najstarszych roślin leczniczych na świecie. Już w starożytnej medycynie chińskiej była ceniona za swoje właściwości lecznicze.

    Wykazuje działanie przeciwskurczowe, uspokajające, przeciwwymiotne, dezynfekujące oraz przeciwbólowe. Pobudza wydzielanie soków trawiennych, działa przeciwfermentacyjnie i wiatropędnie. Przyspiesza trawienie, poprawiając jednocześnie apetyt.

    Kluczowe składniki mięty pieprzowej to olejek eteryczny, który zawiera 50% mentolu, menton oraz inne substancje, takie jak tymol, limonen, garbniki, gorycze, flawonoidy, kwasy organiczne i sole mineralne.

    Przeciwwskazania

    • nadwrażliwość na miętę lub mentol
    • kamica żółciowa oraz choroby dróg żółciowych
    • zgaga, gdyż napar może ją nasilać
    • dzieci poniżej 2 roku życia
    • choroba refluksowa przełyku (GERD)

    Działanie

    Surowiec mięty, zwłaszcza mentol i jego estry, działa bakteriobójczo, przeciwskurczowo, przeciwzapalnie, żółciotwórczo i żółciopędnie. Pobudza układ trawienny do wydzielania soków trawiennych, co wzmacnia trawienie, poprawia apetyt i obniża ciśnienie krwi.

    Mięta jest stosowana przy wzdęciach, kolkach jelitowych oraz zaburzeniach przewodu pokarmowego. Pomaga również w problemach z układem nerwowym, takich jak bezsenność, migreny, nerwobóle, drgawki nerwowe i zaburzenia menstruacyjne.

    Różne przetwory z mięty, w tym olejek eteryczny, mają zastosowanie zewnętrzne w leczeniu schorzeń skórnych, takich jak świąd skóry, przekrwienie błon śluzowych nosa, oraz do płukania jamy ustnej przy zapaleniach dziąseł, gardła i krtani. Olejek miętowy jest także popularnym składnikiem kosmetyków, używanym w płynach do płukania ust, pastach do zębów, płynach do kąpieli i innych produktach higienicznych.

    Warto dodać, że mięta była także wykorzystywana w tradycjach ludowych wielu kultur, nie tylko chińskiej, gdzie jej wszechstronne właściwości lecznicze były doceniane i przekazywane z pokolenia na pokolenie. Mięta jest rośliną, która dzięki swojemu szerokiemu spektrum działania znalazła stałe miejsce w fitoterapii i jest nadal popularna w medycynie naturalnej.