Mięta pieprzowa
(Mentha piperita)
Mięta jest jedną z najstarszych roślin leczniczych świata. Znana była jako lek starożytnej medycynie chińskiej.
Przeciwwskazania
- przy nadwrażliwości na miętę lub mentol
- przy kamicy żółciowej oraz chorobach dróg żółciowych
- na zgagę, napar może ją nasilać
- u dzieci do 2 roku życia
- przy chorobie refluksowej przełyku (GERD)
Działanie
Surowiec mięty, a zwłaszcza mentol i jego estry, działa bakteriobójczo, przeciwskurczowo, przeciwzapalnie, żółciotwórczo i żółciopędnie. Zioło pobudza także cały układ trawienny do wydzielania soków wzmagając trawienie, poprawia apetyt i obniża ciśnienie krwi.
Surowca używa się przy wzdęciach, kolce jelitowej i w zaburzeniach przewodu pokarmowego, układu nerwowego objawiających się w bezsenności, migrenie, nerwobólach, drgawkach nerwowych i w zaburzeniach menstruacyjnych.
Różne przetwory z tego surowca jak olejek eteryczny mają też zastosowanie zewnętrzne przy różnych chorobach skórnych jak świąd skóry, przekrwienie błon śluzowych nosa, a także do płukania jamy ustnej, przy zapaleniach dziąseł, gardła i krtani. Olejek miętowy jest stosowany w kosmetyce, jako dodatek aromatyczny do płynów odświeżających jamę ustną, past do zębów, płynów do kąpieli itp.