Szybki kontakt

    Kolcorośl lekarska

    Smilax medica

    Kolcorośl to rodzaj roślin z rodziny kolcoroślowatych, obejmujący od 300 do 350 gatunków. Pochodzi z Ameryki Południowej i Ameryki Środkowej.

    Kolcorośl jest krzewiastym pnączem, osiągającym długość do 30 m – charakteryzuje się okrągławymi, jajowatymi liśćmi, obecnością wąsów czepnych, a także niekiedy kolców pojawiających się na łodygach.

    Liczne i drobne kwiaty rośliny wydzielają przyjemny zapach, natomiast owoce przybierają formę jagód. W naturze kolcowój porasta tereny wilgotne, a nawet podmokłe.

     

    Właściwości

    • przeciwzapalne
    • przeciwytleniające
    • przeciwgorączkowe
    • przeciwobrzękowe
    • przeciwartretyczne
    • napotne
    • moczopędne
    • wykrztuśne
    • wzmacniające odporność
    • oczyszczające
    • odtruwające organizm

    Zioła kolcorośli wspomagają wzrost tkanki mięśniowej, co zainteresuje na pewno mężczyzn, jacy pragną poprawić swoją sylwetkę. Z pewnością potrzebna będzie w codziennej diecie sportowców oraz kulturystów.

    Z powodzeniem roślinę w swój codzienny jadłospis mogą włączy osoby, jakie chcą przybrać na wadze. Sarsaparilla to roślina, jaka na pewno zainteresuje osoby, które zmagają się z reumatyzmem. Systematyczne spożywanie ziół kolcorośli załagodzi objawy tej choroby – wzmocnione zostanie ukrwienie, co jest ważne przy schorzeniach stawów oraz kości.

    Kolejne zastosowanie kolcorośli to wspomaganie oczyszczenia organizmu oraz poprawienie pracy wątroby. Z właściwości tej rośliny z całą pewnością skorzystają wszyscy Ci, którzy chcą wzmocnić odporność organizmu.

    Sarsaparilla coraz chętniej wykorzystywana jest przez osoby zmagające się z problemami trawiennymi, chorobami nerek oraz z zatrzymaniem płynów w organizmie. Wypróbować ją można do wspomożenia leczenia boreliozy oraz chorób autoimmunologicznych (między innymi Hashimoto).

    Zastosowanie

    Kolcorośl jest rośliną używaną od wieków w medycynie ludowej, a surowcem leczniczym pnącza jest jego korzeń, z którego uzyskuje się lek zwany sarsaparillą. Kolcorośl jest bogata w witaminy A, B, C i D, a także w szereg minerałów: mangan, miedź, cynk, żelazo, krzem, sód, jod oraz siarkę. Ponadto jest źródłem alkaloidów, polisacharydów, aminokwasów, fitosteroli, saponin (m.in. sarsaponiny i smilasaponiny) oraz sterydów (np. sarsasapogeniny, smilageniny czy sitosterolu).

    Z korzeni kolcorośli przygotowuje się herbatki, napary, odwary, płukanki oraz suplementy wzbogacone o dodatkowe składniki. Te ostatnie znajdują także zastosowanie w przypadku zwierząt, którym podawane są np. po przebytych kontuzjach lub w stanach zapalnych stawów.