Szybki kontakt

    Czarny Bez

    Sambucus nigra L

    Czarny bez jest rośliną dość powszechnie występującą w Polsce. Kiedy kwitnie, może być piękną ozdobą w domowym flakonie. Niemniej jednak oprócz walorów ozdobnych i pięknego zapachu zarówno kwiaty, jak i owoce czarnego bzu posiadają wiele właściwości leczniczych.

    DZIAŁANIE

    • napotne
    • wykrztuśne
    • przeciwgorączkowe
    • moczopędne
    • uszczelniające ściany naczyń włosowatych
    • przeczyszczające
    • zwalczające migrenę i nerwobóle
    • przeciwbólowe
    • usuwające z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii
    • usuwające toksyny w chorobach reumatycznych

    W kwiatach czarnego bzu bowiem znajdują się takie składniki jak: flawonoidy, fenolokwasy, triterpeny, sterole i olejki eteryczne, a także garbniki czy sole mineralne.

    Z kolei owoce czarnego bzu zawierają pektyny, garbniki, glikozydy antocyjanowe, kwasy owocowe oraz duże ilości witaminy C i A. Oprócz tego w owocach znajdziemy także sole mineralne takie jak glin, żelazo, potas, sód i wapń.

    Czarny bez jest krzewem, który osiąga spore rozmiary, bo może osiągać nawet do 10 metrów wysokości. Czasem czarny bez jest tak duży, że rozrasta się na kształt drzewa. Nie ma od dużych wymagań glebowych, dlatego jest rozpowszechniony na całym świecie. Krzewy czarnego bzu możemy spotkać w Europie, Azji, Ameryce Północnej i Południowej, a także w Afryce Północnej.

    Czarny bez zakwita w maju i w czerwcu, natomiast w sierpniu i wrześniu krzewy te zaczynają owocować. Owoce pojawiają się każdego roku przez około 25 lat, ponieważ tyle wynosi żywotność tych roślin.

    ZASTOSOWANIE

    Ponadto czarny bez można stosować w stanach zapalnych żołądka i jelit oraz jako lek przeciwbólowy w nerwobólach i rwie kulszowej. Ma także działanie przeciwcukrzycowe (obniża poziom cukru we krwi), a nawet przeciwnowotworowe. Dzięki działaniu przeciwgorączkowemu, wykrztuśnemu i napotnemu stosowanie czarnego bzu poleca się w przypadku wszelkich infekcji dróg oddechowych.

    Czarny bez można spożywać w postaci soku, syropu, suszonych ziół, herbatek czy kapsułek z witaminami. Ponadto oprócz zastosowania wewnętrznego czarny bez ma także zastosowanie zewnętrzne. Może znajdować się w składzie kosmetyków do skóry trudnej, cery trądzikowej, tłustej, mieszanej jak i do cery dojrzałej i skłonnej do powstawania zmarszczek. Czarny bez łagodzi podrażnienia, pobudza ukrwienie krwi i oczyszcza skórę. W kosmetyce znaleźć można np. wodę z czarnego bzu, która ma działanie zbliżone do toniku.

    UWAGA! Należy pamiętać, że surowe, nie poddane obróbce cieplnej owoce czarnego bzu zawierają sambunigrynę, która wykazuje właściwości trujące. Dopiero po obróbce termicznej właściwości te znikają.

    W naszym sklepie internetowym Czarny bez sok znajdziecie pod tym linkiem:
    https://produktybonifraterskie.pl/produkt/sok-z-czarnego-bzu

    Stosowanie produktów, w których zawarty jest czarny bez przyczynia się do wzmocnienia układu odpornościowego.

    1