Szybki kontakt

    zielnik zielnik

    Chmiel zwyczajny

    Chmiel zwyczajny znalazł zastosowanie nie tylko w produkcji piwa, lecz także w medycynie, gdyż posiada liczne właściwości lecznicze. Chmiel jest sprawdzonym środkiem na bezsenność i uspokojenie. Pomoże także złagodzić objawy klimakterium, ból korzonków oraz pozbyć się łupieżu. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości ma chmiel.

    Chmiel zwyczajny znalazł zastosowanie nie tylko w produkcji piwa, lecz także w medycynie, gdyż posiada liczne właściwości lecznicze. Chmiel jest sprawdzonym środkiem na bezsenność i uspokojenie. Pomoże także złagodzić objawy klimakterium, ból korzonków oraz pozbyć się łupieżu. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości ma chmiel.

    Chmiel zwyczajny jest byliną z rodziny konopiowatych, rosnącą dziko w wilgotnych zaroślach w Polsce. Jest również uprawiany na potrzeby przemysłu farmaceutycznego i piwowarskiego. Jego szerokie zastosowanie obejmuje przede wszystkim szyszki chmielu, czyli owocostany, które są surowcem leczniczym. Zaleca się ich zbiór w słoneczne sierpniowe dni, kiedy szyszki są zielonożółte.

    Chmiel zwyczajny

    Ekstrakt z szyszek chmielu ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Szyszki chmielowe i lupulina w nich zawarta utrudniają przenoszenie bodźców do ośrodkowego układu nerwowego, co hamuje działanie kory mózgowej i wywiera uspokajający wpływ, zwłaszcza na sferę płciową.

    Chmiel zawiera również związki o działaniu estrogennym, które przenikając przez skórę mogą powodować zaburzenia cyklu miesiączkowego u kobiet zbierających owocostany oraz wywoływać reakcje alergiczne skóry. Działanie estrogenne jest wykorzystywane u kobiet w okresie klimakterium, gdzie wyciągi z chmielu pomagają zmniejszać uderzenia gorąca.

    Szyszki chmielu i lupulina mają działanie uspokajające, dlatego są polecane osobom żyjącym w ciągłym stresie, wyczerpanym nerwowo oraz mającym trudności z zasypianiem. Gorycze zawarte w chmielu pobudzają wydzielanie śliny i soku żołądkowego, ułatwiają trawienie i przyswajanie pokarmów, co sprawia, że chmiel można stosować również przy problemach żołądkowych. Dzięki właściwościom bakteriostatycznym, chmiel jest również zalecany jako środek pomocniczy w leczeniu zakażeń bakteryjnych.