Aloes

(Aloe)

Aloes jest roślina należącą do grupy sukulentów. Przeważnie spotykany jest na terenach pustynnych i półpustynnych, a także sawannach. Rozpowszechnił się jednak na całym świecie w rejonach o zbliżonych warunkach klimatycznych. Aby przetrwać w miejscach, gdzie dostęp do wody jest ograniczony, aloes wyposażony jest w tkankę wodą, która służy do gromadzenia wilgoci.

Aloes zwyczajny dzięki zdolnościom magazynowania wody, charakteryzuje się wiecznie zielonymi liśćmi.

Z aloesu zwyczajnego po nacięciu liści otrzymuje się stężały sok, nazywany aloną. Natomiast w wyniku odpowiedniego przetworzenia liści aloesu zwyczajnego uzyskuje się żel aloesowy.

Miąższ znajdujący się w liściach aloesu jest jego najcenniejszym elementem. W 96% procentach składa się z wody, jednak zawiera także szereg innych składników, które czynią aloes tak wartościowym.

Mnogość związków czynnych biologicznie sprawia, że aloes jest cennym surowcem zarówno w medycynie, jak i kosmetyce. Choć w Polsce, z uwagi na
niesprzyjające warunki atmosferyczne, nie jest uprawiany, z powodzeniem można jego hodowlę prowadzić w domu. Mając do dyspozycji świeże liście
można w każdej chwili skorzystać z dobrodziejstwa tej rośliny.

Działanie

  • przeciwbakteryjne
  • żółciopędne
  • przeczyszczające
  • poprawia apetyt
  • wspomaga mechanizmy obronne organizmu
  • pobudza przemianę materii

Właściwości lecznicze

Dzięki wysokiej zawartości polisacharydów aloes może wspomagać leczenie takich schorzeń układu trawiennego, jak różne stany zapalne, czy wrzody żołądka i dwunastnicy. Aloes działa bowiem przeciwzapalnie. Jest także pożywką dla baterii synbiotycznych, dzięki czemu sprzyja namnażaniu korzystnej mikroflory jelitowej. Zawarte w aloesie antrachinony stymulują jelita do pracy, wspomagając metabolizm i zapobiegając zaparciom. Właściwości przeciwzapalne aloesu wykorzystuje się jako wsparcie w leczeniu zespołu jelita drażliwego, choroby Leśniowskiego-Crohna oraz wrzodziejącego zapalenia jelita grubego.

Wyciąg z aloesu wzmaga produkcję żółci, dlatego może być stosowany wspomagająco przy zaburzeniach wątroby. Zwiększa również produkcję soku żołądkowego, zatem może być skutecznym środkiem na pobudzenie łaknienia. Spożywanie wyciągu z aloesu może  wspomagać gospodarkę węglowodanowo-tłuszczową, pomagając utrzymać prawidłowy poziom glukozy i cholesterolu we krwi.

Aloes w kosmetyce

Właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i regeneracyjne wyciągu z aloesu szeroko wykorzystuje się kosmetyce i dermatologii. Zawarty w nim kwas salicylowy zmniejsza stan zapalny i łagodzi ból. Polisacharydy stymulują produkcję włókien kolagenowych, dzięki czemu przyspiesza gojenie ran i regenerację uszkodzonej skóry. Aloes łagodzi również podrażnienia, a także nawilża i ujędrnia skórę.

1