Szybki kontakt

    Aloes

    (Aloe)

    Aloes jest roślina należącą do grupy sukulentów. Przeważnie spotykany jest na terenach pustynnych i półpustynnych, a także sawannach. Rozpowszechnił się jednak na całym świecie w rejonach o zbliżonych warunkach klimatycznych. Aby przetrwać w miejscach, gdzie dostęp do wody jest ograniczony, aloes wyposażony jest w tkankę wodą, która służy do gromadzenia wilgoci.

    Aloes zwyczajny dzięki zdolnościom magazynowania wody, charakteryzuje się wiecznie zielonymi liśćmi.

    Z aloesu zwyczajnego po nacięciu liści otrzymuje się stężały sok, nazywany aloną. Natomiast w wyniku odpowiedniego przetworzenia liści aloesu zwyczajnego uzyskuje się żel aloesowy.

    Miąższ znajdujący się w liściach aloesu jest jego najcenniejszym elementem. W 96% procentach składa się z wody, jednak zawiera także szereg innych składników, które czynią aloes tak wartościowym.

    Mnogość związków czynnych biologicznie sprawia, że aloes jest cennym surowcem zarówno w medycynie, jak i kosmetyce. Choć w Polsce, z uwagi na
    niesprzyjające warunki atmosferyczne, nie jest uprawiany, z powodzeniem można jego hodowlę prowadzić w domu. Mając do dyspozycji świeże liście
    można w każdej chwili skorzystać z dobrodziejstwa tej rośliny.

    Aloes w kosmetyce

    Właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i regeneracyjne wyciągu z aloesu szeroko wykorzystuje się kosmetyce i dermatologii. Zawarty w nim kwas salicylowy zmniejsza stan zapalny i łagodzi ból. Polisacharydy stymulują produkcję włókien kolagenowych, dzięki czemu przyspiesza gojenie ran i regenerację uszkodzonej skóry. Aloes łagodzi również podrażnienia, a także nawilża i ujędrnia skórę.

    1