Szybki kontakt

    Jak naturalnie utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi?

    Szybki tryb życia, niezdrowa dieta, brak ruchu, ale też skłonności genetyczne sprzyjają wielu problemom zdrowotnym. Jednym z poważniejszych jest nieuregulowany, wysoki poziom cukru we krwi, który może z czasem prowadzić do cukrzycy typu 2. Jakie naturalne składniki pozwalają na utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy, a tym samym na zachowania zdrowia jak najdłużej?

    cukier

    Rośliny obniżające poziom cukru

    W sprzedaży dostępnych jest coraz więcej środków farmakologicznych obiecujących zbijanie poziomu cukru we krwi i ograniczanie ryzyka wystąpienia insulinooporności. Tymczasem sama natura oferuje szereg ogólnodostępnych roślin, które mogą wesprzeć organizm.

    Mnóstwo roślin zawiera składniki aktywne, uczestniczące w metabolizowaniu węglowodanów. Co więcej, ich właściwości znane są od wieków i pozwalały łagodzić różne dolegliwości naszym przodkom. Współczesne badania laboratoryjne potwierdzają ich skuteczność, co każe spojrzeć na naturalne metody przychylnym okiem. Wśród roślin obniżających poziom cukru zwróć uwagę na:

    • cynamon – w kuchni stosowany jako przyprawa zarówno do dań wytrawnych, jak i deserów, jest jednym z ważniejszych naturalnych składników związanych z poprawą metabolizmu cukru; główne działanie cynamonu związane jest z usprawnieniem trawienia, a także wpływaniem na uwrażliwienie tkanek na działanie insuliny,
    • morwa biała – lecznicze właściwości tej rośliny znane były wieki temu, jednak dopiero niedawno wróciło zainteresowanie jej działaniem; składnikiem aktywnym jest przede wszystkim 1-dezoksynojirimycyna, hamująca enzymy rozkładające węglowodany złożone do glukozy; do przygotowywania naparów o działaniu obniżającym cukier nadają się liście oraz kora morwy białej,
    • imbir – doskonale wzmacniający odporność, stosowany jest do przygotowywania rozgrzewających naparów lub też dodawany do wielu potraw jako przyprawa; zawarte w imbirze składniki oddziałują również na procesy metaboliczne zachodzące w wątrobie, przyspieszając rozkładanie się glukozy; zgodnie z wynikami badań nawet 3 gramy imbiru dziennie (sproszkowanego lub startego) przyczynić się mogą do stopniowej regulacji poziomu cukru,
    • owocnia fasoli – właściwości tej rośliny są naprawdę zaskakujące – aktywnie wpływa ona bowiem na obniżanie poziomu glukozy – owocnia (strąki fasoli), z której można przygotować napar, wykazuje bowiem działanie przypominające wpływ insuliny (zgodnie z testami laboratoryjnymi filiżanka naparu może działać podobnie, jak 2-3 jednostki leku).
    zdrowe jedzenie

    Zmniejsz poziom cukru smacznie i wygodnie – herbata ziołowa dla diabetyków

    Przyjmowanie wszystkich wymienionych wyżej roślin może być kłopotliwe. Na rynku wyrobów zielarskich można jednak znaleźć wygodne rozwiązanie. Mowa oczywiście o takich produktach, jak herbaty ziołowe, które wyróżnia starannie skomponowany skład.

    Podstawą każdej herbaty ziołowej na obniżenie cukru jest zazwyczaj owocnia fasoli oraz morwa biała – dwie rośliny wykazujące aktywny wpływ na metabolizm węglowodanów w organizmie. Herbaty ziołowe dla diabetyków oraz osób zagrożonych stanem przedcukrzycowym mogą być dostępne w wersji sypanej lub w torebkach. Każdy wyrób tego rodzaju jest dokładnie opisany – ważnym jest, by trzymać się proporcji podawanych na opakowaniu i spożywać ściśle określone przez producenta dawki.

    Diabetofratin Forte to naturalna mieszanka w postaci saszetek do zaparzania, sporządzona zgodnie z zakonną recepturą, zawierająca morwę, mniszek i fasolę, które wspomagają organizm w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi. Dodatkowo pokrzywa wspomaga prawidłowe krążenie krwi.

    Oczywiście, codzienne spożywanie herbaty ziołowej nie wpłynie na obniżenie cukru, jeśli nie będzie towarzyszyć temu regularna aktywność fizyczna oraz zdrowa dieta. Równie ważne jest konsultowanie swoich działań z lekarzem, który będzie w stanie ustalić przyczynę podwyższonego poziomu cukru, jak i zadba o regularne zlecanie badań kontrolnych.