Granat
(Punica granatum L.)
WŁAŚCIWOŚCI
- reguluje ciśnienie krwi
- reguluje poziom glukozy
- zapobiega chorobom układu krążenia oraz chorobom serca
- oczyszcza
- wspomaga odporność organizmu
- działa przeciwzapalnie
- dba o wygląd skóry
- pomaga w leczeniu miażdżycy
ZASTOSOWANIE
Owoc granatu można spożywać w postaci surowych nasion lub soku. Obie formy są wskazane ze względu na to, iż granat jest bardzo zdrowym owocem i warto dodać go do codziennej diety. Granat może być dodatkiem do deserów i sałatek. Sok z granatu w ostatnim czasie zyskuje na popularności wśród osób, które przywiązują uwagę do swojej diety. Chroni on komórki organizmu, regeneruje skórę poprawiając jej ukrwienie i koloryt, poprawia przepływ krwi i utrzymuje cholesterol na prawidłowym poziomie. Granat znajduje również zastosowanie w kosmetykach, których zadaniem jest opóźnianie procesu starzenia włosów, skóry i paznokci. Możemy znaleźć go m.in. w maskach do twarzy, kremach i balsamach. Z kolei kosmetyki z olejem z nasion granatu nawilżają i odżywiają skórę. Dlatego też dodawany jest do preparatów przeznaczonych m.in. do cery trądzikowej.
W granacie znajdziemy bardzo dużo witamin (m.in. C, B, E oraz A). Ponadto zawiera on także mnóstwo składników odżywczych, np. magnez, fosfor, potas czy jod. Dodatkowo granat to bogactwo związków fenolowych i flawonoidów, w tym niezwykle ważnych antocyjanów. Granat w 70% składa się z wody, dlatego też świetnie ugasi pragnienie.
Czy wiesz, że? Otwarty owoc granatu jest atrybutem Zakonu Szpitalnego św. Jana Bożego – założyciela Zakonu Bonifratrów i oznacza miłość przekazywaną bliźniemu.
Na stronie naszego sklepu internetowego pod tym linkiem znajdziecie produkt Granat sok: https://produktybonifraterskie.pl/produkt/sok-z-granatu/