Żurawina
(Vaccinium subg. Oxycoccus)
WŁAŚCIWOŚCI
- działa moczopędnie
- zapobiega infekcjom dróg moczowych
- wspomaga leczenie zapaleń pęcherza moczowego
- pomaga przy infekcjach górnych dróg oddechowych
- odkaża jamę ustną i gardło
- wspiera leczenie przeziębienia i grypy
Właściwości zdrowotne żurawiny wynikają z obecności wielu cennych składników, takich jak: taniny, błonnik, witaminy C, B1, B2, E oraz A, a także fosfor, magnez, potas i żelazo. Dodatkowo, żurawina zawiera kwercetynę, która chroni przed zaćmą i działa przeciwalergicznie. Regularne spożywanie żurawiny zmniejsza ryzyko zapalenia pęcherza moczowego, ponieważ:
ekstrakt z żurawiny zakwasza mocz, co pomaga eliminować bakterie w pęcherzu, proantocyjanidyny oraz inne związki działają bakteriobójczo, sok z żurawiny działa moczopędnie, co przeciwdziała osiedlaniu się bakterii w pęcherzu, fruktoza w żurawinie zapobiega przyleganiu bakterii do nabłonka układu moczowego.
Żurawinę można spożywać w różnych formach: świeżych i suszonych owoców, konfitur, syropów oraz soków.
Żurawina – przeciwwskazania
Osoby z kamieniami nerkowymi, osteoporozą oraz pacjenci przyjmujący warfarynę przeciwzakrzepową powinny unikać żurawiny.
Na stronie naszego sklepu internetowego można znaleźć żurawinę w postaci soku pod tym linkiem: Sok z żurawiny.