Szybki kontakt

    zielnik zielnik

    Żurawina

    (Vaccinium subg. Oxycoccus)

    Żurawina wielkoowocowa pochodzi z Ameryki Północnej i jest rośliną wieloletnią, która przez cały rok pozostaje zielona. W Polsce uprawiane są dwa rodzaje żurawiny: błotna i drobnolistna. Kwitnienie tej rośliny przypada na okres od czerwca do sierpnia, a po przekwitnięciu pojawiają się jagody o intensywnie czerwonym kolorze. Po około trzech miesiącach owoce dojrzewają, stając się gotowe do spożycia. Nazwa „żurawina” pochodzi od żurawi kanadyjskich, ponieważ kształt kwiatów przypomina głowy i dzioby tych ptaków.

    WŁAŚCIWOŚCI

    • działa moczopędnie
    • zapobiega infekcjom dróg moczowych
    • wspomaga leczenie zapaleń pęcherza moczowego
    • pomaga przy infekcjach górnych dróg oddechowych
    • odkaża jamę ustną i gardło
    • wspiera leczenie przeziębienia i grypy

    Właściwości zdrowotne żurawiny wynikają z obecności wielu cennych składników, takich jak: taniny, błonnik, witaminy C, B1, B2, E oraz A, a także fosfor, magnez, potas i żelazo. Dodatkowo, żurawina zawiera kwercetynę, która chroni przed zaćmą i działa przeciwalergicznie. Regularne spożywanie żurawiny zmniejsza ryzyko zapalenia pęcherza moczowego, ponieważ:

    ekstrakt z żurawiny zakwasza mocz, co pomaga eliminować bakterie w pęcherzu, proantocyjanidyny oraz inne związki działają bakteriobójczo, sok z żurawiny działa moczopędnie, co przeciwdziała osiedlaniu się bakterii w pęcherzu, fruktoza w żurawinie zapobiega przyleganiu bakterii do nabłonka układu moczowego.

    Żurawinę można spożywać w różnych formach: świeżych i suszonych owoców, konfitur, syropów oraz soków.

    Żurawina – przeciwwskazania

    Osoby z kamieniami nerkowymi, osteoporozą oraz pacjenci przyjmujący warfarynę przeciwzakrzepową powinny unikać żurawiny.

    Na stronie naszego sklepu internetowego można znaleźć żurawinę w postaci soku pod tym linkiem: Sok z żurawiny.