Szybki kontakt

    Rdest japoński

    Reynoutria japonica

    Rdestowiec japoński to gatunek rośliny z rodziny rdestowatych. Pochodzi z południowej Azji. Początkowo rosła ona wyłącznie w Azji (w Japonii, Tajwanie, Korei czy w północnych Chinach).

    W 1825 roku odnotowano pierwszą roślinę w Europie, która później rozprzestrzeniła się na resztę kontynentu.

    Ze względu na swoją ekspansywność obecnie w Polsce jest to roślina pospolita, nieustannie pokrywająca nowe tereny.

     

    Kłącza rdestowca osiągają wysokość nawet 5 metrów. Łodygi są puste w środku i nagie. W ziołolecznictwie szczególnie cenione są grube kłącza, po przekrojeniu których widać ciemnożółty kolor. Bylina wypuszcza drobne kwiaty, mające najczęściej białawą barwę. Kora rdestowca jest czerwonawa, a nawet brunatna.

    Rdestowiec używany jest jako naturalny suplement diety pomagający w redukcji wielu dolegliwości, a także wykazuje on działanie profilaktyczne, zapobiegając ich rozwojowi. Jako surowiec leczniczy stosuje się ziele oraz korzeń rdestowca japońskiego.

    Rdest japoński rekomendowany jest dla osób chcących zadbać o swoje serce i naczynia krwionośne. Redukuje nadmierną ilość cholesterolu, zmniejsza ciśnienie krwi, rozszerza naczynia krwionośne, zapobiega tworzeniu się skrzepów mogących prowadzić do ich zablokowania.

    Składniki aktywne zawarte w rdeście japońskim pomagają w zapobieganiu insulinooporności – utrzymują prawidłowy poziom glukozy we krwi. Rekomendowane są dla osób zagrożonych pojawieniem się cukrzycy typu II oraz ze zdiagnozowaną już cukrzycą, by zapobiegać nadmiernym skokom cukru we krwi.

    Rdestowiec japoński jest uznawany za jedno z wysoce skutecznych ziół w leczeniu boreliozy, która atakuje układ nerwowy człowieka, wywołując stany zapalne.

    WŁAŚCIWOŚCI

    • przeciwutleniające
    • detoksykujące
    • regenerujące
    • przeciwzapalne
    • neuroprotekcyjne
    • przeciwdrobnoustrojowe
    • normalizujące poziom hormonów
    • regulujące poziom glukozy
    • zmniejszające poziom cholesterolu
    • odchudzające

    Główne składniki:

    • flawonoidy
    • fitosterole
    • kumarynowce
    • garbniki
    • pierwiastki – żelazo, cynk, selen, mangan, miedź

    Najcenniejszym składnikiem ziela rdestu japońskiego jest resweratrol. To silny przeciwutleniacz, który wykazuje również działanie przeciwdrobnoustrojowe. Jest obecny również w skórkach winogron i w winie. Resweratrol redukuje stany zapalne, poprawia działanie układu krwionośnego, zmniejsza ryzyko chorób neurodegeneracyjnych. W rezultacie jego stosowanie może wydłużać życie.

    Znajdujące się w rdestowcu składniki aktywne wykazują silne działanie przeciwutleniające – antyoksydacyjne. Główną substancją o tych właściwościach jest resweratrol. Zmniejsza aktywność wolnych rodników, które przez wywołanie stresu oksydacyjnego przyczyniają się do degradacji DNA komórek oraz ich starzenia.

    ZASTOSOWANIE

    Stosowanie ziela rdestowca ma pomagać w redukcji objawów neuroboreliozy pojawiających się w sferze fizycznej i psychicznej jak bóle głowy, zawroty głowy, drętwienie i mrowienie kończy, drgawki.

    Ziele rdestowca japońskiego może być stosowane do przyrządzenia naparów – herbatek. Można stosować je także w formie suplementów diety zawierających wyciąg z korzenia (kłącza) Polygonum cuspidatum bogaty w resweratrol.