Szybki kontakt

    Rabarbar

    Rheum

    Rabarbar jest bardzo popularną w Polsce rośliną, którą wielu z nas kojarzy z przydomowym ogródkiem mamy czy babci.

    Rabarbar należy do rodziny roślin rdestowatych. Jest nazywany również rzewieniem. Bylina ta pochodzi z południowo-wschodniej Azji, dziko rośnie w górzystych terenach Tybetu i Chin. Do Europy przywędrował wraz z migracjami ludności w XVI wieku, kiedy to zaczął być uprawiany w Wielkiej Brytanii. Natomiast w Polsce pojawił się dopiero w XIX wieku.

    Ma charakterystyczne duże liście i długie, dosyć grube ogonki liściowe. Najpopularniejszymi gatunkami tej rośliny są: rabarbar lekarski, ogrodowy, kędzierzawy i dłoniasty. W Polsce rabarbar jest uznawany za warzywo, w USA jest owocem.

    Rabarbar, który znamy, lubimy i pamiętamy jeszcze z dzieciństwa, to rabarbar ogrodowy. W medycynie jest wykorzystywany rabarbar lekarski. Różni się on nieco od tego tradycyjnego. Jest przede wszystkim większy – może nawet sięgać 3 metrów. Właściwości lecznicze rabarbaru są cenione przede wszystkim w Chinach.

    Rabarbar jest źródłem witamin z grupy A, C oraz E. Jest bogaty w potas, kwas foliowy oraz błonnik, zawiera również magnez, potas, sód, żelazo oraz wapń. Jedną z jego podstawowych zalet jest to, że dostarcza nam bardzo dużo ważnych dla zdrowia antyoksydantów.

    Rabarbar jest bardzo niskokaloryczny – w 100 g warzywa znajduje się jedynie 21 kalorii. Dodatkowym atutem jest to, że jest niskoglikemiczny, dzięki czemu mogą spożywać go również osoby, które mają problem z utrzymaniem prawidłowego poziomu cukru we krwi.

    Właściwości tego warzywa były docenione już w tradycyjnej chińskiej medycynie, gdzie stosowany był jako środek przeczyszczający oraz przeciwzapalny. Rabarbar jest również bogaty w wartościowe fitoestrogeny – to naturalne związki, występujące w roślinach, które poza właściwościami grzybobójczymi i antyutleniającymi, mają działanie podobne do kobiecego estrogenu. Dzięki temu rabarbar polecany jest kobietom przechodzącym menopauzę, ponieważ może on złagodzić jej skutki uboczne, a nawet ją opóźnić.

    DZIAŁANIE

    • przeciwzapalne
    • przeczyszczające
    • wspomagające przy wzdęciach
    • wspomagające proces trawienny
    • pobudzające apetyt
    • żółciopędne
    • zapobiegające rozwojowi komórek nowotworowych
    • pozytywnie wpływające na poziom glukozy we krwi

    WŁAŚCIWOŚCI

    Rabarbar obejmuje wiele gatunków o różnych właściwościach. Jedne są bardziej doceniane ze względów kulinarnych, jak rabarbar ogrodowy, natomiast inne bardziej doceniane są ze względów leczniczych, jak rabarbar lekarski. Zawarte w rabarbarze witaminy oraz inne wartościowe składniki powodują, że roślina posiada bardzo wiele właściwości, jak przeciwzapalne czy przeczyszczające. Pomaga przy problemach ze wzdęciami, a duża ilość błonnika wspomaga proces trawienny.

    Roślina pobudza również apetyt i działa żółciopędnie. Obecna w rabarbarze rapontycyna powoduje, że roślina ma właściwości estrogenie. Jest ona szczególnie ważna w przypadku kobiet w okresie przekwitania i problemem z cerą trądzikową oraz mężczyzn z przerostem prostaty. Dodatkowo rabarbar zawiera substancję, która zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych. Poddając rabarbar obróbce termicznej, wytwarza się w niej polifenol-rapontygeniny, który ogranicza tempo podziału komórek nowotworowych. Rabarbar bez obaw może być konsumowany przez osoby na diecie, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. 100 gramów warzywa zawiera jedynie 21 kalorii oraz wspomaga prace układu trawiennego, co jest równie istotne podczas odchudzania.

    Rabarbar zawiera małą ilość węglowodanów i może być stosowany w preparatach, które są przyjazne dla osób chorujących na cukrzycę. Badania wskazują, że stosowanie wyciągu z olejków eterycznych z rabarbaru, jako dodatkowego leczenia wykazuje pozytywny wpływ na poziom glukozy we krwi na czczo, zaś ekstrakty rabarbaru mogą wywierać działanie hipoglikemiczne, a także poprawiać mikroflorę jelitową.

    ZASTOSOWANIE

    Rabarbar można spożywać na wiele sposobów. Roślina ta ma jedną jadalną część i jest to jej ogonek liściowy. Wycinamy ją przy korzeniu, potem powinniśmy pozbyć się liści. Mając takie ogonki, możemy już przygotować takie dania z rabarbarem, na jakie mamy ochotę.

    Rabarbar charakteryzuje się kwaskowatym smakiem, natomiast ogonki liściowe o czerwonej barwie są najbardziej słodkie. Służą powszechnie jako składnik soków, kompotów czy też konfitur (np. z malinami czy truskawkami), ale idealnie pasuje także do ciast i placków drożdżowych. Można go także traktować jako dodatek do dań mięsnych. Czasem z rabarbaru produkuje się wino owocowe, jednak może być on również spożywany na surowo np. z cukrem.