Szybki kontakt

    zielnik zielnik

    Rabarbar

    Rheum

    Rabarbar to roślina, która cieszy się dużą popularnością w Polsce, często spotykana w przydomowych ogródkach.

    Zaliczany do rodziny rdestowatych, rabarbar, znany także jako rzewień, wywodzi się z południowo-wschodniej Azji. Rośnie dziko na górskich obszarach Tybetu i Chin. W Europie zagościł w XVI wieku dzięki migracjom ludności, a w Wielkiej Brytanii rozpoczęto jego uprawę. Do Polski dotarł w XIX wieku.

    Rabarbar

    Charakteryzuje się dużymi liśćmi oraz długimi i grubymi ogonkami liściowymi. Najczęściej uprawiane gatunki to rabarbar lekarski, ogrodowy, kędzierzawy i dłoniasty. W Polsce jest klasyfikowany jako warzywo, w USA zaś jako owoc.

    Najbardziej znany jest rabarbar ogrodowy, chociaż w medycynie wykorzystuje się rabarbar lekarski, który jest większy i może osiągać wysokość do 3 metrów. W Chinach cenione są jego właściwości lecznicze.

    Rabarbar jest źródłem witamin A, C i E oraz bogatym źródłem potasu, kwasu foliowego, błonnika, magnezu, sodu, żelaza i wapnia. Dostarcza antyoksydantów, ważnych dla zdrowia.

    Jest to roślina niskokaloryczna, w 100 g znajduje się tylko 21 kalorii, co więcej, jest niskoglikemiczna, co sprawia, że mogą go spożywać również osoby z problemami z poziomem cukru we krwi.

    W tradycyjnej medycynie chińskiej rabarbar był stosowany jako środek przeczyszczający i przeciwzapalny. Jest również źródłem fitoestrogenów, które mają działanie podobne do estrogenu, co jest korzystne dla kobiet w okresie menopauzy.

    DZIAŁANIE

    • przeciwzapalne
    • przeczyszczające
    • wspomagające przy wzdęciach
    • wspomagające trawienie
    • pobudzające apetyt
    • żółciopędne
    • zapobiegające rozwojowi komórek nowotworowych
    • regulujące poziom glukozy we krwi

    WŁAŚCIWOŚCI

    Rabarbar obejmuje różnorodne gatunki, które są cenione zarówno kulinarnie, jak i leczniczo. Bogactwo zawartych w nim witamin i innych składników sprawia, że ma wiele zastosowań, takich jak pomoc w trawieniu czy działanie przeciwzapalne. Roślina ta stymuluje apetyt, działa żółciopędnie i zawiera rapontycynę, która wpływa na właściwości estrogenne. Zawiera również składniki hamujące rozwój nowotworów. Rabarbar jest idealny dla osób na diecie, gdyż wspiera trawienie i ma niską kaloryczność.

    ZASTOSOWANIE

    Rabarbar spożywany jest na wiele sposobów. Jego jadalną częścią są ogonki liściowe, które po odcięciu od korzenia i usunięciu liści, można wykorzystać do przygotowania różnorodnych potraw. Rabarbar charakteryzuje się kwaskowatym smakiem, a ogonki o czerwonej barwie są najbardziej słodkie. Używa się ich do przygotowania soków, kompotów, konfitur (np. z malinami czy truskawkami), a także do ciast i placków drożdżowych. Może być dodatkiem do dań mięsnych, a czasem z niego wyrabia się także wino owocowe. Można go również jeść na surowo, posypany cukrem.