Szybki kontakt

    Pietruszka zwyczajna

    Petroselinum sativum

    Pietruszka zwyczajna jest dwuletnią rośliną o liściach przypominających selera naciowego. Zielonkawe do żółtawych kwiaty zebrane są, jak zwykle w rodzinie selerowatych, w złożone baldachy. Do spożycia nadaje się również białej barwy korzeń o twardym miąższu.

    Warto wiedzieć, że wyróżnia się dwa rodzaje pietruszki – naciową, z której pozyskuje się natkę pietruszki (a jej twardy korzeń jest bezużyteczny), oraz odmianę korzeniową, z której zbiera się korzenie i liście.

    Oprócz kulinarnego zastosowania pietruszka zasłużyła sobie też na miano rośliny leczniczej. Liczne składniki mineralne, jak żelazo, cynk, potas i magnez, a także witaminy A, B i C czynią z pietruszki wyjątkowo zdrowe pożywienie. U starożytnych Greków była świętą rośliną, stosowaną dla wzmocnienia żołnierzy, a także jako afrodyzjak. W średniowieczu zaś używano pietruszki przeciwko krwotokom z nosa oraz dolegliwościom żołądkowym.

    Czy wiesz, że?

    Nać pietruszki jest jednym z najzdrowszych produktów roślinnych jakie można znaleźć na talerzu. 100 g świeżej zielonej pietruszki zawiera ponad trzykrotnie więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. 40–50 g pozwoli wypełnić całodobowe zapotrzebowanie na ten związek u dorosłego człowieka. Ponadto natka jest bardzo dobrym źródłem fiolianów oraz betakarotenu.

    DZIAŁANIE

    • chroni wątrobę i jelita
    • ułatwia trawienie
    • działa żółciopędnie i odtruwająco
    • chroni przed kamieniami nerkowymi
    • wykazuje działanie antyoksydacyjne
    • jest pomocna w różnych problemach skóry
    • zaopatruje organizm w witaminy i minerały
    • wzmacnia układ odpornościowy

    WŁAŚCIWOŚCI

    Pietruszka to doskonałe źródło witaminy C, zalecane osobom anemicznym oraz rekonwalescentom.

    Działa moczopędnie i pobudzająco, obniża gorączkę, reguluje miesiączkę, oczyszcza organizm z toksyn, ułatwia trawienie, wzmacnia żołądek. Łagodzi zaburzenia krążenia i problemy oddechowe.

    Stosowana zewnętrznie leczy stłuczenia i skręcenia oraz stany zapalne oczu.

    Pietruszkę najczęściej w kuchni dodajemy do zup, sosów, sałatek czy ziemniaków. Niemniej jednak zarówno ze świeżych liści jak i korzeni pietruszki można przygotować napar.

    PRZECIWWSKAZANIA

     

    Natka pietruszki spożywana w niedużych ilościach nadaje się do spożycia u większości osób. Większe ilości niewskazane będą dla osób z chorobami nerek – poza swoimi właściwościami prozdrowotnymi zawiera pewne ilości kwasu szczawiowego mogącego zwiększać ryzyko powstawania kamieni nerkowych. Pamiętać jednak trzeba, że nawet u osób z kamicą, szczypta natki dodana do rosołu nie powinna stanowić problemu.