Pietruszka zwyczajna
Petroselinum sativum
Oprócz kulinarnego zastosowania pietruszka zasłużyła sobie też na miano rośliny leczniczej. Liczne składniki mineralne, jak żelazo, cynk, potas i magnez, a także witaminy A, B i C czynią z pietruszki wyjątkowo zdrowe pożywienie. U starożytnych Greków była świętą rośliną, stosowaną dla wzmocnienia żołnierzy, a także jako afrodyzjak. W średniowieczu zaś używano pietruszki przeciwko krwotokom z nosa oraz dolegliwościom żołądkowym.
Czy wiesz, że?
Nać pietruszki jest jednym z najzdrowszych produktów roślinnych jakie można znaleźć na talerzu. 100 g świeżej zielonej pietruszki zawiera ponad trzykrotnie więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. 40–50 g pozwoli wypełnić całodobowe zapotrzebowanie na ten związek u dorosłego człowieka. Ponadto natka jest bardzo dobrym źródłem fiolianów oraz betakarotenu.
DZIAŁANIE
- chroni wątrobę i jelita
- ułatwia trawienie
- działa żółciopędnie i odtruwająco
- chroni przed kamieniami nerkowymi
- wykazuje działanie antyoksydacyjne
- jest pomocna w różnych problemach skóry
- zaopatruje organizm w witaminy i minerały
- wzmacnia układ odpornościowy
WŁAŚCIWOŚCI
Pietruszka to doskonałe źródło witaminy C, zalecane osobom anemicznym oraz rekonwalescentom.
Działa moczopędnie i pobudzająco, obniża gorączkę, reguluje miesiączkę, oczyszcza organizm z toksyn, ułatwia trawienie, wzmacnia żołądek. Łagodzi zaburzenia krążenia i problemy oddechowe.
Stosowana zewnętrznie leczy stłuczenia i skręcenia oraz stany zapalne oczu.
Pietruszkę najczęściej w kuchni dodajemy do zup, sosów, sałatek czy ziemniaków. Niemniej jednak zarówno ze świeżych liści jak i korzeni pietruszki można przygotować napar.
PRZECIWWSKAZANIA
Natka pietruszki spożywana w niedużych ilościach nadaje się do spożycia u większości osób. Większe ilości niewskazane będą dla osób z chorobami nerek – poza swoimi właściwościami prozdrowotnymi zawiera pewne ilości kwasu szczawiowego mogącego zwiększać ryzyko powstawania kamieni nerkowych. Pamiętać jednak trzeba, że nawet u osób z kamicą, szczypta natki dodana do rosołu nie powinna stanowić problemu.