Szybki kontakt

    Ostryż długi (kurkuma)

    Curcuma longa

    Ostryż długi, czyli popularna kurkuma, to roślina zaliczana jest do rodziny imbirowatych. Kojarzy się przede wszystkim z niezwykle aromatyczną przyprawą, która barwi na kolor pomarańczowo-żółty. Warto jednak zaznaczyć, że można ją stosować również poza kuchnią.

    Inne nazwy tej rośliny to szafran indyjski i ostryż barwierski. Uprawia się ją przede wszystkim w klimacie tropikalnym i subtropikalnym. Surowcem farmaceutycznym jest kłącze ostryżu.

    DZIAŁANIE

    • przeciwpasożytnicze
    • przeciwzapalne
    • ułatwiające trawienie
    • antybakteryjne
    • przyspieszające regenerację wątroby
    • wspierające odchudzanie
    • regenerujące naskórek
    • przeciwrodnikowe
    • grzybobójcze
    • żółciotwórcze
    • łagodzące stany zapalne skóry

    WŁAŚCIWOŚCI

    Kłącze ostryżu długiego jest bogatym źródłem energii. Na 100 g dostarcza bowiem 390 kcal.
    Wynika to z faktu, że w skład tej części rośliny wchodzi przede wszystkim skrobia, stanowiąca ok. 70 proc. suchej masy. Jednak za właściwości lecznicze kurkumy odpowiadają przede wszystkim zawarte w niej kurkuminoidy.

    Dodatkowo kłącze ostryżu jest źródłem olejków eterycznych, w których skład wchodzą związki, takie jak turmeron, germakron czy elmenon.
    Głównym kurkuminoidem tej rośliny jest kurkumina.Dzięki jej licznym właściwościom proszek ten wykorzystuje się nie tylko jako aromatyczną przyprawę, ale również substancję konserwującą i barwiącą żywność. Dzięki wysokiej zawartości bioaktywnych związków kurkuma ma również liczne właściwości lecznicze. Ma:

    • działanie przeciwzapalne,
    • właściwości przeciwbólowe,
    • działanie przeciwnowotworowe,
    • działanie antybakteryjne,
    • wspomaga trawienie,

    Kurkuma pozytywnie wpływa też na proces gojenia się ran.

    ZASTOSOWANIE

    Ostryż długi wykorzystuje się zarówno w kuchni, jak i kosmetyce i fitoterapii.

    Obecnie bardzo popularne jest tzw. złote mleko, czyli napój na bazie kurkumy znany głównie w medycynie indyjskiej, podawany na złagodzenie objawów przeziębienia i wzmocnienie odporności. Aby przygotować złote mleko, należy podgrzać mleko roślinne i dodać do niego łyżkę sproszkowanej kurkumy, miodu, soku z cytryny i kilka plasterków imbiru.

    W kosmetyce kurkuma wchodzi w skład preparatów przeznaczonych do pielęgnacji skóry suchej, z pierwszymi zmarszczkami i przebarwieniami. Wyciągi z ostryżu długiego są rekomendowane osobom borykającym się z problemem trądziku i łojotoku, ponieważ łagodzą stany zapalne i zmniejszają zmiany skórne.

    Leki i preparaty na bazie ostryżu długiego można stosować zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Suplementacja jest rekomendowana przede wszystkim osobom cierpiącym na dolegliwości stawowe i problemy z trawieniem.

    Wskazaniami do stosowania ostryżu długiego są:

    • niestrawność,
    • ból mięśni i stawów,
    • anemia,
    • choroby wątroby,
    • hipercholesterolemia,
    • miażdżyca,
    • choroby grzybicze,
    • nadwaga i otyłość,
    • schorzenia przyzębia,
    • trądzik, egzema, łuszczyca.

    Przedawkowanie kurkumy może wiązać się z występowaniem dolegliwości ze strony układu pokarmowego (biegunka, nudności, odbarwienie kału), zawrotów głowy, a także zmian skórnych. Warto zaznaczyć jednak, że tolerancja dużych dawek kurkumy jest wysoka.