Ostryż długi (kurkuma)
Curcuma longa
DZIAŁANIE
- przeciwpasożytnicze
- przeciwzapalne
- wspomagające trawienie
- antybakteryjne
- wspierające proces odchudzania
- regenerujące skórę
- przeciwutleniające
- antygrzybicze
- pobudzające produkcję żółci
- łagodzące stany zapalne skóry
WŁAŚCIWOŚCI
Kłącze ostryżu długiego to cenne źródło energii, dostarczające 390 kcal na 100 g. Jest to głównie zasługa skrobi, która stanowi około 70% suchej masy tej części rośliny. Jednakże to kurkuminoidy są odpowiedzialne za lecznicze właściwości kurkumy.
Ponadto, w kłączu znajdują się olejki eteryczne zawierające takie związki jak turmeron, germakron czy elmenon. Najważniejszym kurkuminoidem jest kurkumina, która dzięki swoim licznym właściwościom znajduje zastosowanie nie tylko jako przyprawa, ale również jako substancja konserwująca i barwiąca żywność. Kurkuma jest również ceniona za swoje liczne właściwości lecznicze, w tym:
- działanie przeciwzapalne,
- właściwości przeciwbólowe,
- działanie przeciwnowotworowe,
- działanie antybakteryjne,
- wspomaganie trawienia.
Kurkuma sprzyja także procesowi gojenia się ran.
ZASTOSOWANIE
Kurkuma wykorzystywana jest zarówno w kulinariach, kosmetyce, jak i w fitoterapii.
Jednym z popularnych zastosowań kurkumy jest tzw. złote mleko, napój bazujący na kurkumie, znany z medycyny indyjskiej. Pije się go, aby złagodzić objawy przeziębienia i wzmocnić odporność. Przygotowuje się go, podgrzewając mleko roślinne z dodatkiem łyżki sproszkowanej kurkumy, miodu, soku z cytryny i plasterków imbiru.
W kosmetyce ekstrakty z ostryżu długiego są polecane dla osób z problemami skórnymi jak trądzik czy łojotok, gdyż łagodzą stany zapalne i redukują zmiany skórne.
Preparaty na bazie ostryżu długiego są stosowane zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie, głównie dla osób cierpiących na schorzenia stawów i problemy trawienne.
Wskazania do stosowania ostryżu obejmują:
- niestrawność,
- bóle mięśniowe i stawowe,
- anemię,
- choroby wątroby,
- hipercholesterolemię,
- miażdżycę,
- infekcje grzybicze,
- nadwagę i otyłość,
- schorzenia przyzębia,
- trądzik, egzemę, łuszczycę.
Nadużywanie kurkumy może prowadzić do problemów z układem pokarmowym, takich jak biegunka czy nudności, zawrotów głowy, oraz zmian skórnych. Jednak tolerancja na duże dawki kurkumy jest zazwyczaj wysoka.