Morwa Biała
Morus alba L.
DZIAŁANIE
- przeciwwirusowe
- przeciwgrzybicze
- przeciwbakteryjne
- napotne
WŁAŚCIWOŚCI
Morwa biała jest ceniona za swoje prozdrowotne właściwości. Liczne badania naukowe potwierdziły jej działanie antyoksydacyjne, które pomaga w obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi oraz wspiera utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi. Morwa zawiera również składniki obniżające poziom cukru we krwi, co redukuje poposiłkową hiperglikemię. Liście morwy, bogate we flawonoidy, mają właściwości antybakteryjne, skutecznie zwalczając bakterie takie jak gronkowiec złocisty czy salmonella. Alkaloidy obecne w liściach i korze wykazują działanie antywirusowe. Dodatkowo, morwa biała jest pomocna w walce z nadwagą. Owoce morwy są również źródłem żelaza, witaminy K, błonnika, witaminy B2, magnezu i potasu.
ZASTOSOWANIE
Dzięki swoim właściwościom łagodzącym, wyrównującym przebarwienia i uelastyczniającym skórę, morwa biała jest wykorzystywana w kosmetykach, np. kremach. Można ją spożywać w postaci świeżych lub suszonych owoców, soków oraz naparów z jej liści. Napar z morwy jest również stosowany do płukania jamy ustnej w przypadku stanów zapalnych gardła. Ponadto, dzięki stymulacji układu odpornościowego, morwa biała łagodzi objawy alergii. W naszym sklepie internetowym morwę znajdziecie w produktach: Diabetofratin Forte https://produktybonifraterskie.pl/produkt/ziola-27/ oraz Slimfratin Forte https://produktybonifraterskie.pl/produkt/ziola-21/.