Szybki kontakt

    Morwa Biała

    Morus alba L.

    Morwa biała to drzewo wywodzące się z Azji, które jednak dobrze zadomowiło się w Europie. Wbrew powszechnemu przekonaniu, owoce morwy białej mogą przyjmować nie tylko barwę białą, ale również czerwoną lub czarną. Nazwa tego drzewa pochodzi od koloru jego kory, a nie od barwy owoców. Owoce morwy charakteryzują się lekko kwaskowatym smakiem, który wraz z dojrzewaniem staje się coraz słodszy, przypominając smak jeżyny. Dojrzewają one w lipcu, są niskokaloryczne i bogate w witaminę C.

    DZIAŁANIE

    • przeciwwirusowe
    • przeciwgrzybicze
    • przeciwbakteryjne
    • napotne

    WŁAŚCIWOŚCI

    Morwa biała jest ceniona za swoje prozdrowotne właściwości. Liczne badania naukowe potwierdziły jej działanie antyoksydacyjne, które pomaga w obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi oraz wspiera utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi. Morwa zawiera również składniki obniżające poziom cukru we krwi, co redukuje poposiłkową hiperglikemię. Liście morwy, bogate we flawonoidy, mają właściwości antybakteryjne, skutecznie zwalczając bakterie takie jak gronkowiec złocisty czy salmonella. Alkaloidy obecne w liściach i korze wykazują działanie antywirusowe. Dodatkowo, morwa biała jest pomocna w walce z nadwagą. Owoce morwy są również źródłem żelaza, witaminy K, błonnika, witaminy B2, magnezu i potasu.

    ZASTOSOWANIE

    Dzięki swoim właściwościom łagodzącym, wyrównującym przebarwienia i uelastyczniającym skórę, morwa biała jest wykorzystywana w kosmetykach, np. kremach. Można ją spożywać w postaci świeżych lub suszonych owoców, soków oraz naparów z jej liści. Napar z morwy jest również stosowany do płukania jamy ustnej w przypadku stanów zapalnych gardła. Ponadto, dzięki stymulacji układu odpornościowego, morwa biała łagodzi objawy alergii. W naszym sklepie internetowym morwę znajdziecie w produktach: Diabetofratin Forte https://produktybonifraterskie.pl/produkt/ziola-27/ oraz Slimfratin Forte https://produktybonifraterskie.pl/produkt/ziola-21/.