Szybki kontakt

    Koperek ogrodowy

    Anethum graveolens L.

    Koper ogrodowy nazywany po prostu koperkiem, to roślina jednoroczna należąca do rodziny selerowatych, bez której trudno wyobrazić sobie polską kuchnię.

    Koperek jest wspaniałym dodatkiem do potraw, a ponadto łatwo się go uprawia – można pielęgnować go w przydomowych ogródku, a także w doniczce. Koper ceniony jest nie tylko ze względu na odświeżający zapach, ale również korzenny smak.

     

    Ziele kopru obfituje w takie substancje, jak białko, tłuszcze, węglowodany, błonnik, kwas chlorogenowy, kwas nikotynowy, a także flawonoidy. Z kolei owoce koperku swoje cenne właściwości prozdrowotne zawdzięczają olejkom eterycznym, które składają się z d-karwonu, d-limonenu, felandrenu i terpinenu, a także kwasu tłuszczowego oleinowego petroselinowego, linolowego i palmitynowego. Znajdziemy w nich także kwasy organiczne, flawonoidy oraz związki kumarynowe. Koperek słynie ponadto z zawartości licznych witamin – witamina A, witaminy z grupy B, witaminy C, D, E i K, a także soli mineralnych – cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, potas, sód, wapń i żelazo.

    Najwięcej cennych dla zdrowia właściwości zawierają owoce kopru, które zbiera się w sierpniu, gdy są w pełni dojrzałe. Surowiec ten wykazuje działanie rozkurczowe na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, dróg żółciowych i moczowych. Jednocześnie wzmaga produkcję soku żołądkowego i optymalizuje przyswajanie składników pokarmowych w jelitach, hamując przy tym rozwój szkodliwych mikroorganizmów w obrębie układu trawiennego.

    Działanie

    • poprawia trawienie
    • łagodzi ból
    • działa antyoksydacyjnie
    • pozytywnie wpływa na profil lipidowy
    • ma właściwości przeciwbakteryjne
    • łagodzi stres

    Właściwości

    Właściwości koperku:

    poprawia trawienie – olejki eteryczne zawarte w koperku poprawiają perystaltykę jelit i stymulują wydzielani soków trawiennych. Dzięki temu koperek łagodzi niestrawność i wzdęcia;

    łagodzi ból – wyciąg z kopru przyczynia się do zmniejszenia stanów zapalnych stawów, łagodzi reumatyczny ból stawów, bóle brzucha i bóle menstruacyjne;

    działa antyoksydacyjnie – koperek zwalcza wolne rodniki;

    pozytywnie wpływa na profil lipidowy – koperek obniża poziom cholesterolu we krwi;

    ma właściwości przeciwbakteryjne – wykazuje działanie hamujące wzrost bakterii;

    łagodzi stres – koperek jest bogaty w magnez i witaminy z grupy B, dzięki czemu na działanie antystresowe.

    Koperek to zioło, którego właściwości i wartości odżywcze były znane już w starożytnym Egipcie, gdzie był szeroko wykorzystywany jako środek wspomagający trawienie. Zaś za pionierów w uprawie kopru uważa się Babilończyków, którzy sadzili to zioło w swoich ogródkach.

    Koperek to zioło, które znalazło zastosowanie nie tylko w kuchni. Dzięki licznym właściwościom i wartościom odżywczym, można stosować pomocniczo w celu łagodzenia niektórych dolegliwości zdrowotnych.

    Znajduje on zastosowanie także w przemyśle kosmetycznym: olejki eteryczne w nim zawarte wykorzystuje się do produkcji mydeł, perfum, kremów, past do zębów, płynów do płukania jamy ustnej i detergentów.