Koperek ogrodowy
Anethum graveolens L.
Ziele kopru obfituje w takie substancje, jak białko, tłuszcze, węglowodany, błonnik, kwas chlorogenowy, kwas nikotynowy, a także flawonoidy. Z kolei owoce koperku swoje cenne właściwości prozdrowotne zawdzięczają olejkom eterycznym, które składają się z d-karwonu, d-limonenu, felandrenu i terpinenu, a także kwasu tłuszczowego oleinowego petroselinowego, linolowego i palmitynowego. Znajdziemy w nich także kwasy organiczne, flawonoidy oraz związki kumarynowe. Koperek słynie ponadto z zawartości licznych witamin – witamina A, witaminy z grupy B, witaminy C, D, E i K, a także soli mineralnych – cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, potas, sód, wapń i żelazo.
Najwięcej cennych dla zdrowia właściwości zawierają owoce kopru, które zbiera się w sierpniu, gdy są w pełni dojrzałe. Surowiec ten wykazuje działanie rozkurczowe na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, dróg żółciowych i moczowych. Jednocześnie wzmaga produkcję soku żołądkowego i optymalizuje przyswajanie składników pokarmowych w jelitach, hamując przy tym rozwój szkodliwych mikroorganizmów w obrębie układu trawiennego.
Działanie
- poprawia trawienie
- łagodzi ból
- działa antyoksydacyjnie
- pozytywnie wpływa na profil lipidowy
- ma właściwości przeciwbakteryjne
- łagodzi stres
Właściwości
Właściwości koperku:
– poprawia trawienie – olejki eteryczne zawarte w koperku poprawiają perystaltykę jelit i stymulują wydzielani soków trawiennych. Dzięki temu koperek łagodzi niestrawność i wzdęcia;
– łagodzi ból – wyciąg z kopru przyczynia się do zmniejszenia stanów zapalnych stawów, łagodzi reumatyczny ból stawów, bóle brzucha i bóle menstruacyjne;
– działa antyoksydacyjnie – koperek zwalcza wolne rodniki;
– pozytywnie wpływa na profil lipidowy – koperek obniża poziom cholesterolu we krwi;
– ma właściwości przeciwbakteryjne – wykazuje działanie hamujące wzrost bakterii;
– łagodzi stres – koperek jest bogaty w magnez i witaminy z grupy B, dzięki czemu na działanie antystresowe.
Koperek to zioło, którego właściwości i wartości odżywcze były znane już w starożytnym Egipcie, gdzie był szeroko wykorzystywany jako środek wspomagający trawienie. Zaś za pionierów w uprawie kopru uważa się Babilończyków, którzy sadzili to zioło w swoich ogródkach.
Koperek to zioło, które znalazło zastosowanie nie tylko w kuchni. Dzięki licznym właściwościom i wartościom odżywczym, można stosować pomocniczo w celu łagodzenia niektórych dolegliwości zdrowotnych.
Znajduje on zastosowanie także w przemyśle kosmetycznym: olejki eteryczne w nim zawarte wykorzystuje się do produkcji mydeł, perfum, kremów, past do zębów, płynów do płukania jamy ustnej i detergentów.