Jagoda (borówka czarna)
Vaccinium myrtillus
Borówka to prawdziwa bomba witaminowa – zawiera ona między innymi witaminy B1, B2, A, C oraz PP. Jest ona bogata również w błonnik, kwas foliowy i kwasy owocowe, takie jak cytrynowy oraz jabłkowy. Znaleźć w niej można również mnóstwo składników mineralnych, w tym na przykład fosfor, cynk, wapń, żelazo i potas. Jagody są przyjazne dla osób na diecie – mają niski indeks glikemiczny, niecałe 50 kcal w 100 gramach.
DZIAŁANIE
- wzmacniające odporność
- przeciwbakteryjne
- przeciwzapalne
- antyoksydacyjne
- wspomagające wzrok
- normujące problemy z zaparciami i biegunkami
- polepszające wygląd skóry
Dzięki jagodom możemy pozbyć się takich dolegliwości jak:
- biegunka – w przypadku tej dolegliwości najskuteczniejszy będzie sok z jagód. Wszystko dzięki zawartości garbników, które uszczelniają się błony śluzowe żołądka. Dodatkowo neutralizują szkodliwe produkty przemiany materii i spowalniają pracę jelit;
- podwyższony cholesterol – jagody (acai, goji) redukują poziom złego cholesterolu, a także wspomagają wytwarzanie pożądanego cholesterolu;
- ból – suszone jagody podane w postaci naparu pomogą nam uspokoić się i załagodzą ból. Z kolei syrop z jagód zniweluje kaszel i przyczyni się do zwalczania infekcji układu oddechowego;
- szkodliwe bakterie – jagody posiadają w sobie związki zbliżone do tych występujących w żurawinie. Za sprawą zawartych w jagodach związków bakterie nie przywierają do ścian pęcherza moczowego, co z kolei przyczynia się do ochrony pęcherza przed występowaniem stanów zapalnych dróg moczowych.
Ponadto jagody są bogatym źródłem przeciwutleniaczy, dzięki czemu niszczą wolne rodniki. Zawartość luteiny sprawia, że jagody korzystnie wpływają na naczynia włosowate oczu i poprawiają wzrok.
Jagody znajdziemy w wielu preparatach dostępnych w aptekach. Niemniej jednak jednym z najbardziej znanych sposobów spożycia jagód jest zjedzenie owoców w całości bądź przetworzenie ich na sok.
W kuchni jagody znajdziemy w ciastach, deserach, bułeczkach zwanych jagodziankami, jako nadzienie do pierogów lub ozdoba do dekorowania tortów, lodów, itp.