Jagoda (borówka czarna)
Vaccinium myrtillus
Jagoda (borówka czarna)
Borówka czarna to prawdziwa bomba witaminowa – zawiera witaminy B1, B2, A, C oraz PP. Jest również bogata w błonnik, kwas foliowy i kwasy owocowe, takie jak cytrynowy i jabłkowy. Znajdziemy w niej także mnóstwo składników mineralnych, takich jak fosfor, cynk, wapń, żelazo i potas. Jagody są idealne dla osób na diecie – mają niski indeks glikemiczny i tylko około 50 kcal w 100 gramach.
DZIAŁANIE
- wzmacniające odporność
- przeciwbakteryjne
- przeciwzapalne
- antyoksydacyjne
- wspomagające wzrok
- normujące problemy z zaparciami i biegunkami
- polepszające wygląd skóry
Dzięki jagodom możemy złagodzić takie dolegliwości jak:
- biegunka – w tym przypadku najskuteczniejszy będzie sok z jagód, dzięki zawartości garbników, które uszczelniają błony śluzowe żołądka, neutralizują szkodliwe produkty przemiany materii i spowalniają pracę jelit;
- podwyższony cholesterol – jagody (np. acai, goji) redukują poziom złego cholesterolu i wspomagają wytwarzanie dobrego cholesterolu;
- ból – suszone jagody podane w postaci naparu pomagają się uspokoić i łagodzą ból, natomiast syrop z jagód łagodzi kaszel i zwalcza infekcje układu oddechowego;
- szkodliwe bakterie – związki zawarte w jagodach przypominają te z żurawiny, przez co bakterie nie przywierają do ścian pęcherza moczowego, co pomaga chronić przed infekcjami dróg moczowych.
Ponadto jagody są bogate w przeciwutleniacze, które niszczą wolne rodniki. Zawartość luteiny sprawia, że jagody korzystnie wpływają na naczynia włosowate oczu i poprawiają wzrok.
Jagody są składnikiem wielu preparatów dostępnych w aptekach. Jednak jednym z najpopularniejszych sposobów ich spożycia jest jedzenie owoców w całości lub przetworzenie ich na sok.
W kuchni jagody są używane w ciastach, deserach, bułeczkach zwanych jagodziankami, jako nadzienie do pierogów lub do dekorowania tortów i lodów.