Szybki kontakt

    zielnik zielnik

    Jagoda (borówka czarna)

    Vaccinium myrtillus

    Owoce, które w Polsce nazywamy jagodami, to owoce borówki czarnej.

    To jedne z tych owoców, które warto na stałe włączyć do codziennej diety, ponieważ nie tylko są smaczne, ale również bardzo zdrowe. Od dawna jagody były traktowane jako cudowny lek na wiele dolegliwości i uważane za niezbędny element domowej apteczki.

    Te owoce pojawiają się w lipcu, więc ich miłośnicy mają ograniczony czas, aby się nimi cieszyć. Można je znaleźć w większości lasów, w zacienionych miejscach.

    Jagoda (borówka czarna)

    Borówka czarna to prawdziwa bomba witaminowa – zawiera witaminy B1, B2, A, C oraz PP. Jest również bogata w błonnik, kwas foliowy i kwasy owocowe, takie jak cytrynowy i jabłkowy. Znajdziemy w niej także mnóstwo składników mineralnych, takich jak fosfor, cynk, wapń, żelazo i potas. Jagody są idealne dla osób na diecie – mają niski indeks glikemiczny i tylko około 50 kcal w 100 gramach.

    DZIAŁANIE

    • wzmacniające odporność
    • przeciwbakteryjne
    • przeciwzapalne
    • antyoksydacyjne
    • wspomagające wzrok
    • normujące problemy z zaparciami i biegunkami
    • polepszające wygląd skóry

    Dzięki jagodom możemy złagodzić takie dolegliwości jak:

    • biegunka – w tym przypadku najskuteczniejszy będzie sok z jagód, dzięki zawartości garbników, które uszczelniają błony śluzowe żołądka, neutralizują szkodliwe produkty przemiany materii i spowalniają pracę jelit;
    • podwyższony cholesterol – jagody (np. acai, goji) redukują poziom złego cholesterolu i wspomagają wytwarzanie dobrego cholesterolu;
    • ból – suszone jagody podane w postaci naparu pomagają się uspokoić i łagodzą ból, natomiast syrop z jagód łagodzi kaszel i zwalcza infekcje układu oddechowego;
    • szkodliwe bakterie – związki zawarte w jagodach przypominają te z żurawiny, przez co bakterie nie przywierają do ścian pęcherza moczowego, co pomaga chronić przed infekcjami dróg moczowych.

    Ponadto jagody są bogate w przeciwutleniacze, które niszczą wolne rodniki. Zawartość luteiny sprawia, że jagody korzystnie wpływają na naczynia włosowate oczu i poprawiają wzrok.

    Jagody są składnikiem wielu preparatów dostępnych w aptekach. Jednak jednym z najpopularniejszych sposobów ich spożycia jest jedzenie owoców w całości lub przetworzenie ich na sok.

    W kuchni jagody są używane w ciastach, deserach, bułeczkach zwanych jagodziankami, jako nadzienie do pierogów lub do dekorowania tortów i lodów.