Granat
(Punica granatum L.)
WŁAŚCIWOŚCI
- reguluje ciśnienie krwi
- stabilizuje poziom glukozy
- zapobiega chorobom serca i układu krążenia
- działa oczyszczająco
- wspiera odporność organizmu
- ma działanie przeciwzapalne
- dba o kondycję skóry
- wspomaga leczenie miażdżycy
ZASTOSOWANIE
Granat można spożywać na surowo, jedząc nasiona, lub pić jego sok. Obie formy są korzystne, ponieważ granat jest niezwykle zdrowym owocem, który warto włączyć do codziennej diety. Świetnie sprawdza się jako dodatek do deserów i sałatek. Sok z granatu zyskuje na popularności wśród osób dbających o zdrowie. Chroni komórki organizmu, regeneruje skórę, poprawia jej ukrwienie i koloryt, a także wspiera przepływ krwi i pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu. Granat znajduje zastosowanie również w kosmetykach, opóźniając proces starzenia się włosów, skóry i paznokci. Można go znaleźć w maskach do twarzy, kremach i balsamach. Kosmetyki z olejem z nasion granatu nawilżają i odżywiają skórę, dlatego są polecane m.in. do cery trądzikowej.
Granat jest bogaty w witaminy (C, B, E, A) oraz liczne składniki odżywcze, takie jak magnez, fosfor, potas i jod. Dodatkowo jest źródłem związków fenolowych i flawonoidów, w tym antocyjanów. Składa się w 70% z wody, dzięki czemu doskonale gasi pragnienie.
Czy wiesz, że? Otwarty owoc granatu jest symbolem Zakonu Szpitalnego św. Jana Bożego – założyciela Zakonu Bonifratrów i oznacza miłość do bliźniego.
Na stronie naszego sklepu internetowego pod tym linkiem znajdziecie produkt Granat sok: Granat sok.