Głóg
(Crataegus oxyacantha)
Rodzaj roślin należący do rodziny roślin różowatych. Zalicza się do nich ok. 200 gatunków. Najbardziej znany to głóg dwuszyjkowy i jednoszyjkowy. Głóg występuje w całej Europie, Afryce Północnej i Azji. Jest rośliną ozdobną w wielu parkach i ogrodach.
W Polsce – głóg to bardzo popularna roślina. Cierniste krzewy spotykamy w parkach, ogrodach, na skrajach lasów i w przydrożnych zaroślach. Owoce zbiera się późną jesienią, gdy są dojrzałe, ale jeszcze twarde. Nie mogą być nadgniłe lub przejrzałe, ponieważ tracą wtedy lecznicze właściwości.
Zarówno owoce głogu, jak liście i cały kwiatostan zwiększają ukrwienie serca.
Zastosowanie
- niektóre gatunki wykorzystywane są jako rośliny lecznicze
- nadają się na przetwory spożywcze
- wykorzystywane są jako rośliny ozdobne
- składnik mieszanek herbacianych
- drewno jest wykorzystywane do produkcji wyrobów stolarskich
Właściwości lecznicze
wykazuje działanie tonizujące na mięsień sercowy i nieznacznie zwiększa siłę jego skurczów
działa rozszerzająco na naczynia wieńcowe
wyciągi alkoholowe z głogu wykazują działanie uspokajające
obniża ciśnienie krwi
działa rozkurczowo i moczopędnie
wzmacnia ściany tętnic
przeciwzapalnie
redukuje kwas mlekowy, który powstaje podczas wysiłku fizycznego