Głóg

(Crataegus oxyacantha)

Rodzaj roślin należący do rodziny roślin różowatych. Zalicza się do nich ok. 200 gatunków. Najbardziej znany to głóg dwuszyjkowy i jednoszyjkowy. Głóg występuje w całej Europie, Afryce Północnej i Azji. Jest rośliną ozdobną w wielu parkach i ogrodach.

W Polsce występują dwa gatunki głogu: jednoszyjkowy i dwuszyjkowy. Kwiaty zbiera się w maju, na początku kwitnienia zaś owoce we wrześniu i na poczatku pażdziernika.

Głóg znany jest przede wszystkim jako roślina lecznicza. Potrafi skutecznie chronić serce, normować ciśnienie krwi i jest wskazany w stanach rozdrażnienia, nadmiernej pobudliwości czy bezsenności. Do produkcji suplementów diety i farmaceutyków wykorzystywane są zarówno kwiaty, jaki i owoce głogu.

W Polsce – głóg to bardzo popularna roślina. Cierniste krzewy spotykamy w parkach, ogrodach, na skrajach lasów i w przydrożnych zaroślach. Owoce zbiera się późną jesienią, gdy są dojrzałe, ale jeszcze twarde. Nie mogą być nadgniłe lub przejrzałe, ponieważ tracą wtedy lecznicze właściwości.

Zarówno owoce głogu, jak liście i cały kwiatostan zwiększają ukrwienie serca.

Zastosowanie

  • niektóre gatunki wykorzystywane są jako rośliny lecznicze
  • nadają się na przetwory spożywcze
  • wykorzystywane są jako rośliny ozdobne
  • składnik mieszanek herbacianych
  • drewno jest wykorzystywane do produkcji wyrobów stolarskich

Właściwości lecznicze

wykazuje działanie tonizujące na mięsień sercowy i nieznacznie zwiększa siłę jego skurczów
działa rozszerzająco na naczynia wieńcowe
wyciągi alkoholowe z głogu wykazują działanie uspokajające
obniża ciśnienie krwi
działa rozkurczowo i moczopędnie
wzmacnia ściany tętnic
przeciwzapalnie
redukuje kwas mlekowy, który powstaje podczas wysiłku fizycznego

1