Głóg
(Crataegus oxyacantha)
Rodzaj roślin z rodziny różowatych, obejmujący około 200 gatunków. Najbardziej rozpoznawalnymi przedstawicielami są głóg jednoszyjkowy i dwuszyjkowy. Rośliny te występują w całej Europie, Afryce Północnej oraz Azji. Głóg jest popularną rośliną ozdobną, często spotykaną w parkach i ogrodach.
W Polsce głóg jest bardzo popularny. Cierniste krzewy można spotkać w parkach, ogrodach, na skrajach lasów i w przydrożnych zaroślach. Owoce zbiera się późną jesienią, gdy są dojrzałe, ale jeszcze twarde. Nie powinny być nadgniłe ani przejrzałe, ponieważ tracą wtedy swoje właściwości lecznicze.
Zarówno owoce głogu, jak i liście oraz kwiatostan, zwiększają ukrwienie serca.
Zastosowanie
- niektóre gatunki wykorzystywane są jako rośliny lecznicze
- nadają się na przetwory spożywcze
- wykorzystywane są jako rośliny ozdobne
- składnik mieszanek herbacianych
- drewno jest wykorzystywane do produkcji wyrobów stolarskich
Właściwości lecznicze
- działa tonizująco na mięsień sercowy i nieznacznie zwiększa siłę jego skurczów
- rozszerza naczynia wieńcowe
- wyciągi alkoholowe z głogu mają działanie uspokajające
- obniża ciśnienie krwi
- działa rozkurczowo i moczopędnie
- wzmacnia ściany tętnic
- działa przeciwzapalnie
- redukuje kwas mlekowy powstający podczas wysiłku fizycznego