Szybki kontakt

    Głóg

    (Crataegus oxyacantha)

    Rodzaj roślin należący do rodziny roślin różowatych. Zalicza się do nich ok. 200 gatunków. Najbardziej znany to głóg dwuszyjkowy i jednoszyjkowy. Głóg występuje w całej Europie, Afryce Północnej i Azji. Jest rośliną ozdobną w wielu parkach i ogrodach.

    W Polsce występują dwa gatunki głogu: jednoszyjkowy i dwuszyjkowy. Kwiaty zbiera się w maju, na początku kwitnienia zaś owoce we wrześniu i na poczatku pażdziernika.

    Głóg znany jest przede wszystkim jako roślina lecznicza. Potrafi skutecznie chronić serce, normować ciśnienie krwi i jest wskazany w stanach rozdrażnienia, nadmiernej pobudliwości czy bezsenności. Do produkcji suplementów diety i farmaceutyków wykorzystywane są zarówno kwiaty, jaki i owoce głogu.

    W Polsce – głóg to bardzo popularna roślina. Cierniste krzewy spotykamy w parkach, ogrodach, na skrajach lasów i w przydrożnych zaroślach. Owoce zbiera się późną jesienią, gdy są dojrzałe, ale jeszcze twarde. Nie mogą być nadgniłe lub przejrzałe, ponieważ tracą wtedy lecznicze właściwości.

    Zarówno owoce głogu, jak liście i cały kwiatostan zwiększają ukrwienie serca.

    Zastosowanie

    • niektóre gatunki wykorzystywane są jako rośliny lecznicze
    • nadają się na przetwory spożywcze
    • wykorzystywane są jako rośliny ozdobne
    • składnik mieszanek herbacianych
    • drewno jest wykorzystywane do produkcji wyrobów stolarskich

    Właściwości lecznicze

    wykazuje działanie tonizujące na mięsień sercowy i nieznacznie zwiększa siłę jego skurczów
    działa rozszerzająco na naczynia wieńcowe
    wyciągi alkoholowe z głogu wykazują działanie uspokajające
    obniża ciśnienie krwi
    działa rozkurczowo i moczopędnie
    wzmacnia ściany tętnic
    przeciwzapalnie
    redukuje kwas mlekowy, który powstaje podczas wysiłku fizycznego