Szybki kontakt

    Dynia

    Cucurbita L.

    Dynia należy do jednorocznych roślin z rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae). Zalicza się do nich około 130 rodzajów i aż 800 gatunków warzyw, w skład których wchodzą także kabaczek, cukinia, ogórek, melon czy arbuz.

    Dynia znana jest na całym świecie. Istnieje aż 45 odmian dyni różniących się wielkością,  kształtem, kolorem i smakiem.

    Do najpopularniejszych jej odmian dostępnych w sklepach należą dynie: hokkaido, piżmowa, zwyczajna oraz olbrzymia. W Polsce na największą skalę uprawiane są te dwie ostatnie.

    Ojczyzną dyni jest Ameryka Środkowa, gdzie nadal występuje w stanie dzikim. Do Europy dotarła za sprawą Krzysztofa Kolumba w XV wieku. Początkowo traktowano ją jako egzotyczną ciekawostkę, jednak wkrótce odkryto zalety i już w XVI wieku uprawiano w niemal wszystkich krajach naszego kontynentu. Dziś jest znana i uprawiana na całym świecie, zaś za dyniową stolicę uważa się miasto Motron w stanie Illinois.

    Niektóre z dyń ważą około 10 dkg i mają wielkość niewielkiej piłeczki, ale  są i takie, które osiągają ogromne rozmiary i wagę ponad stu kilogramów.

    Czy wiesz, że? Największa dynia świata ważyła nieco ponad 1190 kg i została wpisana do Księgi Rekordów Guinnessa w 2016 roku.

    Choć najbardziej spopularyzowane odmiany dyń są pomarańczowe, to znane są również dynie w kolorze zielonym, szarym czy białym. Niektóre z nich mają gładką, lśniącą powierzchnię, inne pokryte są wypustkami.

    DZIAŁANIE

    • obniżające choresterol
    • poprawiające odporność
    • przeciwzapalne
    • moczopędne
    • usprawniające proces krzepnięcia krwi

    WARTOŚCI ODŻYWCZE

    Dynia to bogate źródło potasu, wapnia, fosforu, magnezu i żelaza. Możemy znaleźć w niej także niewielkie ilości selenu, miedzi, manganu czy cynku. Pomarańczowy kolor to niezbity dowód, że dynia zawiera ogromne ilości karotenów, głównie α i β. Im bardziej pomarańczowa jest dynia, tym więcej karotenów zawiera. Nasz organizm przekształca beta-karoten w witaminę A, która jest pomocna dla naszych oczu i układu odpornościowego. W rzeczywistości jedna szklanka miąższu dyni zawiera 250% zalecanej dziennej dawki tej witaminy. Dynia jest prawie wolna od tłuszczów i białek, zawiera jednak nieco węglowodanów.

    Dynia to także idealne rozwiązanie dla wszystkich ceniących dietę niskokaloryczną lub pragnących zrzucić dodatkowe kilogramy, ponieważ 100 g dyni to zaledwie 30 kcal. Co więcej, dynia to także bogate błonnika. Błonnik korzystny jest w usuwaniu cholesterolu z organizmu, powstrzymywaniu skoków cukru we krwi i pomaga regulować nawyki jelit. Ponadto, błonnik pomaga nam również dłużej czuć się pełniejszymi. Może to zmniejszyć przejadanie się i pomóc w osiągnięciu i utrzymaniu prawidłowej wagi.

    Nie tylko sama dynia jest cennym źródłem odżywczym. Pestki z dyni to idealne źródło kwasów nienasyconych i związków pochodzących z grupy fitosteroli, które przypominające budową cholesterol, obniżając jego całkowity poziom w organizmie. Dlatego też zalecana jest osobom cierpiącym na nadciśnienie tętnicze i miażdżycę.

    Dynię warto spożywać szczególnie w okresie jesiennym, gdyż poprawia odporność organizmu i ma działanie przeciwzapalne. Przyda się przy problemach z oddawaniem moczu i infekcjach pęcherza, gdyż ma działanie moczopędne.

    Dynia jest jednym z niewielu naturalnych źródeł witaminy T(B11), która usprawnia proces krzepnięcia krwi i pomaga w profilaktyce i zwalczaniu niektórych rodzajów niedokrwistości.

    Dynia jest niezwykle cenionym warzywem ze względu na swoje właściwości. Jej prozdrowotne działanie wynika z zawartości cennych składników odżywczych. Co ważne, dynia nie traci właściwości po obróbce termicznej – można ją więc gotować, smażyć i piec bez obaw, że straci ważne składniki.