Dynia
Cucurbita L.
Dynia
Dynia pochodzi z Ameryki Środkowej, gdzie nadal można ją spotkać w stanie dzikim. Do Europy trafiła dzięki Krzysztofowi Kolumbowi w XV wieku. Na początku była postrzegana jako egzotyczna nowość, ale z czasem zaczęto doceniać jej zalety i już w XVI wieku była uprawiana w niemal każdym kraju Europy. Dziś jest znana i uprawiana na całym świecie, a miasto Motron w stanie Illinois uznawane jest za dyniową stolicę.
Rozmiary dyń mogą się znacznie różnić – niektóre ważą tylko około 10 dkg i mają wielkość małej piłki, podczas gdy inne mogą osiągać masę powyżej stu kilogramów.
Czy wiesz, że? Rekordowa dynia ważyła nieco ponad 1190 kg i została zarejestrowana w Księdze Rekordów Guinnessa w 2016 roku.
Chociaż najbardziej popularne dynie mają kolor pomarańczowy, występują także w odcieniach zielonym, szarym i białym. Niektóre z nich są gładkie i lśniące, a inne mają charakterystyczne wypustki.
DZIAŁANIE
- obniża poziom cholesterolu
- wzmacnia odporność
- działa przeciwzapalnie
- wspomaga diurezę
- usprawnia krzepnięcie krwi
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Dynia jest bogatym źródłem potasu, wapnia, fosforu, magnezu i żelaza. Zawiera także śladowe ilości selenu, miedzi, manganu i cynku. Pomarańczowa barwa dyni świadczy o wysokiej zawartości karotenów, głównie α i β. Nasz organizm zamienia β-karoten w witaminę A, która jest ważna dla naszych oczu i układu odpornościowego. Jedna szklanka miąższu dyni dostarcza 250% zalecanej dziennej dawki tej witaminy. Dynia jest prawie pozbawiona tłuszczów i białek, ale zawiera węglowodany.
Dynia to doskonała opcja dla osób stosujących dietę niskokaloryczną lub dążących do zrzucenia nadmiernych kilogramów, ponieważ 100 g dyni to tylko 30 kcal. Ponadto jest źródłem błonnika, który pomaga w usuwaniu cholesterolu z organizmu, stabilizuje poziom cukru we krwi i reguluje pracę jelit. Błonnik również przyczynia się do dłuższego uczucia sytości, co może pomóc w kontrolowaniu apetytu i utrzymaniu właściwej masy ciała.
Nie tylko miąższ, ale także pestki dyni są cenne. Zawierają one kwasy tłuszczowe omega i fitosterole, które mogą obniżać poziom cholesterolu. Są zalecane osobom z nadciśnieniem tętniczym i miażdżycą.
Spożywanie dyni jest szczególnie korzystne jesienią, ponieważ wzmacnia odporność i ma działanie przeciwzapalne. Jest także pomocna przy problemach z oddawaniem moczu i infekcjami pęcherza ze względu na swoje właściwości moczopędne.
Dynia jest również jednym z nielicznych naturalnych źródeł witaminy T(B11), która pomaga w krzepnięciu krwi i zapobiega niektórym rodzajom niedokrwistości.
Dynia jest cennym warzywem o licznych prozdrowotnych właściwościach, które zachowuje nawet po obróbce termicznej. Można ją gotować, smażyć i piec, nie tracąc przy tym wartości odżywczych.
Dynię warto spożywać szczególnie w okresie jesiennym, gdyż poprawia odporność organizmu i ma działanie przeciwzapalne. Przyda się przy problemach z oddawaniem moczu i infekcjach pęcherza, gdyż ma działanie moczopędne.
Dynia jest jednym z niewielu naturalnych źródeł witaminy T(B11), która usprawnia proces krzepnięcia krwi i pomaga w profilaktyce i zwalczaniu niektórych rodzajów niedokrwistości.
Dynia jest niezwykle cenionym warzywem ze względu na swoje właściwości. Jej prozdrowotne działanie wynika z zawartości cennych składników odżywczych. Co ważne, dynia nie traci właściwości po obróbce termicznej – można ją więc gotować, smażyć i piec bez obaw, że straci ważne składniki.