Szybki kontakt

    Drzewo Moringa

    Moringa oleifera

    Moringa olejodajna znana jest również pod nazwą drzewa chrzanowego, a to z uwagi na charakterystyczny smak korzeni, podobny właśnie do smaku chrzanu. Bywa nazywana także “drzewem długiego życia” lub “cudownym drzewem”, ponieważ uchodzi za roślinę niezwykle wartościową i zdrową.

    Moringa jest to gatunek tropikalnego drzewa z rodziny moringowatych, rosnącego na terenie północno-zachodnich Indii i Pakistanu. Występuje również w rejonie innych państw azjatyckich, a także w Afryce i Ameryce Południowej. Drzewo rośnie do 10 metrów wysokości, a wykorzystywane są wszystkie jego części: kora, korzenie, owoce, liście i kwiaty.

    Działanie

    • pomaga przeciwdziałać wolnym rodnikom
    • wspiera działanie przeciwzapalne
    • wspomaga ochronę serca
    • wspiera układ odpornościowy
    • pomaga poprawić kondycję skóry
    • wspiera dobry stan włosów

    Właściwości

    Roślina zawiera mnóstwo cennych składników, jak na przykład przeciwutleniacze, białko (dwa razy więcej niż soja), potas, żelazo (25 razy więcej niż szpinak), witamin A, C i E.

    Zawiera też dużo manganu, chromu i boru. Mangan jest odpowiedzialny za zdrowie kości i stawów, chrom odgrywa dużą rolę w walce ze stresem i wspomaga przemianę materii, a bor jest niezwykle ważny dla prawidłowej pracy mózgu.

    Moringa zawiera więcej boru niż jakakolwiek inna roślina. Jest również doskonałym źródłem antyoksydantów, dzięki czemu chroni przed stresem antyoksydacyjnym i pomaga zapobiegać rozwojowi tak poważnych chorób, jak nowotwory, cukrzyca czy schorzenia serca. Poza tym moringa zawiera aminokwasy oraz kwasy tłuszczowe omega-3, 6 i 9.

    Moringa olejodajna skrywa w sobie ogromny potencjał, dzięki któremu można wspomóc prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Warto jednak mieć świadomość, że nie wszyscy mogą skorzystać z dobroczynnych właściwości tej rośliny.

    Korzenie mają podobny smak do korzeni chrzanu, stąd właśnie wzięła się inna nazwa moringi, czyli “drzewo chrzanowe”. Ponadto wykazują właściwości przeciwzapalne i zbliżone do działania antybiotyku. Podobnie jest w przypadku wyciągu z liści oraz kory. Owoce, pędy i liście są wykorzystywane w kuchni, a z nasion powstaje olej (niejełczejący), który sprawdza się tak w kuchni, jak i przy produkcji np. mydła oraz farb. Moringa wykorzystywana jest również jako pasza dla zwierząt i do biopaliwa.

    Głównym przeciwwskazaniem jest okres ciąży. Substancje zawarte w korzeniu, korze i kwiatach mogą przyczynić się do wywoływania czynności skurczowej macicy, a także zwiększają ryzyko poronienia. Nie ma natomiast informacji co do wpływu pozostałych części rośliny, dlatego najbezpieczniej jest w ogóle zrezygnować z przyjmowania moringi (w jakiejkolwiek postaci) przez okres ciąży.