Drzewo Moringa
Moringa oleifera
Działanie
- neutralizuje wolne rodniki,
- działa przeciwzapalnie,
- chroni serce,
- wzmacnia układ odpornościowy,
- poprawia kondycję skóry,
- poprawia stan włosów.
Właściwości
Roślina ta jest bogata w składniki odżywcze, takie jak przeciwutleniacze, białko (dwa razy więcej niż w soi), potas, żelazo (25 razy więcej niż w szpinaku) oraz witaminy A, C i E.
Zawiera również znaczące ilości manganu, chromu i boru. Mangan wspiera zdrowie kości i stawów, chrom pomaga w radzeniu sobie ze stresem i wspiera metabolizm, a bor jest kluczowy dla funkcji mózgu.
Moringa jest rekordzistą w zawartości boru wśród roślin i jest świetnym źródłem antyoksydantów, co pozwala zwalczać stres oksydacyjny i zapobiegać chorobom takim jak nowotwory, cukrzyca czy schorzenia sercowe. Ponadto, zawiera aminokwasy oraz kwasy tłuszczowe omega-3, 6 i 9.
Ogromny potencjał moringi olejodajnej pozwala wspierać zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Jednakże, warto pamiętać, że nie wszyscy mogą korzystać z jej właściwości.
Korzenie mają smak zbliżony do chrzanu, co jest przyczyną alternatywnej nazwy rośliny. Wykazują one działanie przeciwzapalne i antybiotyczne, podobnie jak ekstrakty z liści i kory. Owoce, pędy i liście są używane w kulinariach, a z nasion wytwarza się olej używany w kuchni oraz w produkcji, na przykład mydła czy farb. Moringa znajduje zastosowanie także jako pasza dla zwierząt i do produkcji biopaliw.
Głównym przeciwwskazaniem do stosowania moringi jest ciąża. Substancje zawarte w korzeniach, korze i kwiatach mogą wywoływać skurcze macicy i zwiększać ryzyko poronienia. Nie istnieją dane dotyczące wpływu innych części rośliny, dlatego zaleca się unikanie moringi w ciąży w jakiejkolwiek postaci.
Moringa olejodajna skrywa w sobie ogromny potencjał, dzięki któremu można wspomóc prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Warto jednak mieć świadomość, że nie wszyscy mogą skorzystać z dobroczynnych właściwości tej rośliny.
Korzenie mają podobny smak do korzeni chrzanu, stąd właśnie wzięła się inna nazwa moringi, czyli “drzewo chrzanowe”. Ponadto wykazują właściwości przeciwzapalne i zbliżone do działania antybiotyku. Podobnie jest w przypadku wyciągu z liści oraz kory. Owoce, pędy i liście są wykorzystywane w kuchni, a z nasion powstaje olej (niejełczejący), który sprawdza się tak w kuchni, jak i przy produkcji np. mydła oraz farb. Moringa wykorzystywana jest również jako pasza dla zwierząt i do biopaliwa.
Głównym przeciwwskazaniem jest okres ciąży. Substancje zawarte w korzeniu, korze i kwiatach mogą przyczynić się do wywoływania czynności skurczowej macicy, a także zwiększają ryzyko poronienia. Nie ma natomiast informacji co do wpływu pozostałych części rośliny, dlatego najbezpieczniej jest w ogóle zrezygnować z przyjmowania moringi (w jakiejkolwiek postaci) przez okres ciąży.