Szybki kontakt

    Burak

    Beta vulgaris

    Burak to popularne i cenione warzywo, które znajduje wszechstronne zastosowanie w kulinariach.

    Istnieje wiele odmian buraków, ale najbardziej znane to buraki czerwone oraz pastewne. Burak czerwony jest szczególnie popularny, ponieważ to właśnie z niego przygotowujemy barszcz czerwony, ścieramy na tarce jako dodatek do obiadu, czy też wyciskamy sok, który pijemy.

    Wiele osób uprawia buraki w swoich przydomowych ogródkach. Po posadzeniu w ziemi, buraki rozwijają zielono-bordowe liście. Po wyrwaniu, burak przypomina ziemniaka, jednak po przekrojeniu ukazuje się charakterystyczny, intensywny czerwony kolor.

    Burak jest skarbnicą składników mineralnych. Zawiera magnez, potas, cynk, żelazo i fosfor. Ponadto jest bogaty w witaminy z grupy B, witaminę C, A, E, K oraz błonnik i kwas foliowy.

    WŁAŚCIWOŚCI

    • Działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze
    • Zapobieganie infekcjom i przeziębieniom
    • Korzystny wpływ na układ krwionośny i mięśniowy
    • Poprawa pamięci
    • Wyrównanie gospodarki wodnej organizmu
    • Wsparcie dla kości i wzmocnienie zębów
    • Wspomaganie funkcjonowania mózgu
    • Obniżenie poziomu cholesterolu
    • Ochrona wątroby przed toksynami
    • Zapobieganie udarom mózgu i zawałom serca
    • Łagodzenie napięcia emocjonalnego, objawów nerwic i depresji

    WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE

    Wartości odżywcze i właściwości lecznicze buraka są znane nie tylko w Polsce. Na przykład w regionie Morza Śródziemnego buraki znane są od co najmniej 4000 lat. W czasach Napoleona buraki cukrowe zyskały na znaczeniu, ponieważ brakowało cukru z trzciny cukrowej i poszukiwano nowych źródeł. W Polsce buraki pojawiły się na stołach około XIV wieku.

    ZASTOSOWANIE

    Burak może być spożywany na różne sposoby, zarówno korzenie, jak i liście są jadalne. Często robi się z niego kiszonki na zimę, a ostatnio popularność zdobywa sok z buraka, który zawiera najwięcej wartości odżywczych. Sok z buraka jest szczególnie polecany osobom z anemią ze względu na wysoką zawartość żelaza i witamin z grupy B, które wspierają układ krwionośny i produkcję czerwonych krwinek.

    Dodatkowo, burak jest zalecany kobietom w trakcie menopauzy, gdyż pomaga dotlenić serce, zmniejsza migreny, łagodzi uderzenia gorąca i obniża ciśnienie krwi. Picie soku z buraka zmniejsza również ryzyko osteoporozy.

    W naszym sklepie internetowym Czarny Bez znajdziecie sok z buraka pod tym linkiem:

    Sok z buraka.