Szybki kontakt

    Burak

    Beta vulgaris

    Burak to bardzo dobrze znane i lubiane warzywo, które znajduje szerokie zastosowanie w kuchni.

    Istnieje wiele odmian buraków, ale powszechnie znane są buraki czerwone oraz pastewne.
    Pierwsza z nich – burak czerwony – używany jest powszechnie, ponieważ to właśnie z tej odmiany buraka gotujemy barszcz czerwony, ucieramy je na tarce, aby stały się dodatkiem do ziemniaków podczas obiadu czy też pijemy z niego sok.

    Wiele osób hoduje buraki w swoich przydomowych ogródkach. Buraki zasiane w ziemi po pewnym czasie wypuszczają zielono-bordowe liście. Burak po wyrwaniu z ziemi wyglądem przypomina ziemniaka, ale po rozkrojeniu warzywa widoczny jest charakterystyczny dla buraka kolor czerwonego wina.

    Burak jest bogatym źródłem składników mineralnych. Zawarte w nim są między innymi magnez, potas, cynk, żelazo czy fosfor. Ponadto w buraku znajdziemy również witaminy z grupy B, witaminę C, A, E i K oraz błonnik pokarmowy czy kwas foliowy.

    WŁAŚCIWOŚCI

    • antybakteryjne i przeciwgrzybicze
    • zapobiega infekcjom i przeziębieniom
    • pozytywnie wpływa na działanie układu krwionośnego i mięśniowego
    • poprawia pamięć
    • wyrównuje gospodarkę wodną organizmu
    • wspiera kości, wzmacnia zęby
    • wspomaga funkcjonowanie mózgu
    • obniża poziom cholesterolu
    • chroni wątrobę przed toksynami
    • zapobiega udarom mózgu i zawałom mięśnia sercowego
    • łagodzi napięcie emocjonalne, objawy nerwic i depresji

    WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE

    Właściwości lecznicze i wartości odżywcze tego warzywa są znane nie tylko w Polsce. Przykładowo nad Morzem Śródziemnym buraki znane są już od co najmniej 4000 lat! Za czasów Napoleona buraki cukrowe zrobiły oszałamiającą karierę. Był to czas, w którym Europa była pozbawiona dostaw cukru z trzciny, dlatego rozpoczęły się poszukiwania nowych metod jego pozyskiwania. Natomiast w Polsce przyjmuje się, że burak na stołach pojawił się około XIV wieku.

    ZASTOSOWANIE

    Burak może być spożywany pod różnymi postaciami. Wykorzystywane są zarówno korzenie jak i liście buraka. Często robi się w niego także kiszonki na okres zimowy. Niemniej jednak w ostatnim czasie na popularności zyskuje sok z buraka. To właśnie w nim znajdziemy najwięcej składników odżywczych. Ze względu na swój bogaty skład, sok z buraka jest szczególnie polecany osobom cierpiącym na anemię. Obecność żelaza i witamin z grupy B działa korzystnie na układ krwionośny i procesy tworzenia czerwonych krwinek.

    Ponadto burak może być stosowany przez kobiety w trakcie menopauzy, ponieważ pozwala na dotlenienie serca, zmniejsza ilość migren, łagodzi uderzenia gorąca i wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. Dodatkowo picie soku z buraka zmniejsza ryzyko zachorowania na osteoporozę.

    W naszym sklepie internetowym Czarny bez sok znajdziecie pod tym linkiem:
    Sok z buraka