Babka lancetowata
(Plantago lanceolata L.)
Babka jest jedną z najpopularniejszych roślin na Ziemi. Jest to gatunek rośliny należący do rodziny babkowatych. W stanie naturalnym rośnie w Europie, Azji i Ameryce Północnej, lecz rozprzestrzenił się także i na inne kontynenty.
Zastosowanie
- na rany
- nieżyt żołądka
- zespół jelita drażliwego
- wrzody żołądka
- biegunka
- przeziębienie
Jako surowiec leczniczy wykorzystuje się liście i nasiona
Świeże ziele babki w smaku jest cierpkie, gorzkie i słone. Zapach jest słaby, trudny do określenia. Pomimo tego, w wielu krajach Europy, młode liście babki są zjadane jako dodatek do surówek lub gotowane jak szpinak. Oczywiście muszą być świeżo zerwane. Świeże liście można przykładać na zwichnięcia, rany, owrzodzenia. Wyciśnięty z nich sok działa bakteriobójczo.
Napary z wysuszonych liści pomagają oczyścić organizm z toksyn, obniżyć temperaturę, zlikwidować stany zapalne. Działają zbawiennie na układ trawienny, moczowy i oddechowy. Napary z nasion powlekają błony śluzowe chroniąc je przed przekrwieniem i nadmierną przepuszczalnością włosowatych naczyń krwionośnych.