Szybki kontakt

    Aronia

    Aronia melanocarpa

    Aronia jest łatwym w uprawie krzewem, pochodzącym z Ameryki Północnej. Krzew aronii odporny jest na mróz, lubi wilgoć i słońce, a jeśli chodzi o glebę to nie ma specjalnych wymagań. Na uwagę zasługuje bogaty skład aronii, w którym mieszczą się przede wszystkim witaminy: C, B1, B2, B6, P, PP, E i A, minerały takie jak potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, miedź, mangan, molibden, jod, bor i kobalt, a także antocyjany, fenolokwasy, garbniki i pektyny.

    Owoce aronii mają cierpki smak, dlatego najczęściej wybierane są w formie przetworów (dżemów, soków, itp.)
    Z uwagi na olbrzymie właściwości zdrowotne aronii warto zaopatrzyć się lub samodzielnie przygotować przetwory z tych dobroczynnych owoców.
    Przetwory z aronii powinny znaleźć się także w diecie diabetyków, ponieważ poprzez zdolność obniżania cukru we krwi wspomagają walkę z cukrzycą. Ponadto aronia poprawia wygląd skóry, korzystnie wpływa na układ pokarmowy i układ nerwowy.

    Przeciwwskazania

    • niskie ciśnienie tętnicze krwi,
    • problemy z żołądkiem (stany zapalne, nadkwasota, wrzody),
    • zaparcia,
    • żylaki,

    Właściwości lecznicze

    Aronia dostarcza do organizmu bardzo dużo cennych składników, które wspomagają układ odpornościowy, pomagają chronić organizm przed chorobami nowotworowymi, udarem mózgu i nadciśnieniem.

    Antocyjany zawarte w aronii wykazują korzystny wpływ na naczynia krwionośne. Wzmacniają je, uelastyczniają uszczelniają ich ściany i regulują przepustowość. Ponadto aronia obniża ciśnienie tętnicze krwi, zmniejsza częstotliwość pracy serca i obniża stężenie złego cholesterolu dzięki czemu przeciwdziała miażdżycy. Pozytywny wpływ aronia ma również na wzrok. Dzięki antocyjanom poprawiającym ukrwienie w obrębie tęczówki pozytywnie wpływa ona na ostrość widzenia.

    Bioflawonoidy niszczą wolne rodniki i chronią organizm przed grzybami, bakteriami i wirusami. Dzięki obecności witamin C, E i P oraz miedzi aronia zwiększa także odporność organizmu. Dlatego też aronia polecana jest w okresach jesienno-zimowych przy obniżonej odporności bądź w celu wzmocnienia organizmu po przebytej chorobie.

    Właściwości odżywcze

    Aronia ma również właściwości odżywcze. Odżywia organizm człowieka, odmładza go, co widać także gołym okiem, ponieważ działa regenerująco na skórę, włosy i paznokcie. Ważny podkreślenia jest fakt, iż owoc aronii przynosi młodość hamując procesy starzenia się skóry i wewnętrzne procesy degeneracyjne związane z wiekiem. Nadaje się jako składnik diet odchudzających ponieważ aronia przeciwdziała otyłości regulując przemianę materii. Aronia odżywia mózg bowiem pobudza go do pracy, poprawia pamięć i koncentrację.

    W naszej ofercie produktowej pod tym linkiem można znaleźć sok z aronii:

    Sok z aronii

    1