Szybki kontakt

    zielnik zielnik

    Aronia

    Aronia melanocarpa

    Aronia, pochodząca z Ameryki Północnej, jest krzewem łatwym w uprawie. Krzew ten charakteryzuje się odpornością na mróz oraz upodobaniem do wilgoci i słońca. Gleba nie jest istotna dla jego wzrostu, co czyni go rośliną niezwykle wszechstronną. Warto zwrócić uwagę na bogaty skład aronii, w którym znajdują się liczne witaminy: C, B1, B2, B6, P, PP, E i A. Ponadto, zawiera ona minerały takie jak potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, miedź, mangan, molibden, jod, bor i kobalt, a także cenne substancje takie jak antocyjany, fenolokwasy, garbniki i pektyny.

    Owoce aronii

    Ze względu na cierpki smak, owoce aronii najczęściej spożywane są w formie przetworów, takich jak dżemy, soki czy konfitury. Przetwory z aronii są szczególnie zalecane ze względu na ich ogromne właściwości zdrowotne. Mogą one wspomagać walkę z cukrzycą poprzez obniżanie poziomu cukru we krwi, co czyni je idealnym elementem diety diabetyków. Aronia poprawia także wygląd skóry, korzystnie wpływa na układ pokarmowy oraz nerwowy.

    Przeciwwskazania - Mimo licznych zalet, aronia nie jest zalecana dla osób z:

    • niskim ciśnieniem tętniczym,
    • problemami żołądkowymi (stanami zapalnymi, nadkwasotą, wrzodami),
    • skłonnościami do zaparć,
    • żylakami.

    Właściwości lecznicze

    Aronia dostarcza wielu cennych składników wspierających układ odpornościowy i pomagających chronić organizm przed nowotworami, udarem mózgu oraz nadciśnieniem. Antocyjany zawarte w aronii wzmacniają naczynia krwionośne, uelastyczniają je i uszczelniają ich ściany, regulując przepustowość. Regularne spożywanie aronii obniża ciśnienie tętnicze, zmniejsza częstotliwość pracy serca oraz redukuje poziom złego cholesterolu, przeciwdziałając miażdżycy. Pozytywnie wpływa także na wzrok, poprawiając ukrwienie tęczówki i ostrość widzenia.

    Odporność i ochrona

    Bioflawonoidy obecne w aronii niszczą wolne rodniki, chroniąc organizm przed grzybami, bakteriami i wirusami. Dzięki witaminom C, E, P oraz miedzi aronia zwiększa odporność organizmu, szczególnie polecana jest w okresach jesienno-zimowych oraz po przebytych chorobach.

    Właściwości odżywcze

    Aronia posiada również właściwości odżywcze, odmładza organizm, regenerując skórę, włosy i paznokcie. Jej owoce opóźniają procesy starzenia, przeciwdziałają otyłości poprzez regulację przemiany materii oraz odżywiają mózg, poprawiając pamięć i koncentrację. Dzięki temu, aronia jest doskonałym składnikiem diet odchudzających.

    W naszej ofercie produktowej można znaleźć sok z aronii pod tym linkiem: sok z aronii

    Właściwości odżywcze

    Aronia ma również właściwości odżywcze. Odżywia organizm człowieka, odmładza go, co widać także gołym okiem, ponieważ działa regenerująco na skórę, włosy i paznokcie. Ważny podkreślenia jest fakt, iż owoc aronii przynosi młodość hamując procesy starzenia się skóry i wewnętrzne procesy degeneracyjne związane z wiekiem. Nadaje się jako składnik diet odchudzających ponieważ aronia przeciwdziała otyłości regulując przemianę materii. Aronia odżywia mózg bowiem pobudza go do pracy, poprawia pamięć i koncentrację.

    W naszej ofercie produktowej pod tym linkiem można znaleźć sok z aronii:
    https://produktybonifraterskie.pl/produkt/sok-z-aronii/