Jagody to jeden z tych owoców, który warto włączyć na stałe do codziennej diety. Nie tylko są smaczne, ale i zdrowe. Hamują biegunki i pomagają w leczeniu zatruć pokarmowych. Dzięki nim zmniejsza się stężenie cukru we krwi – również u cukrzyków.
Jagody (borówki) (Vaccinium myrtillus) są jednym z najbogatszych źródeł antocyjanów – silnych przeciwutleniaczy o jasnych kolorach. Ten europejski krewny borówki amerykańskiej działa fantastycznie nas nasze oczy. Może również chronić jelita i naczynia krwionośne, wspomagać odchudzanie i obniżać poziom cholesterolu.
Trzeba dodać, że jagody to świetne źródło witamin i minerałów, w tym manganu, witaminy B1, C i K. Jagody zawierają również związki fenolowe, w tym flawonole (3 mg kwercetyny i 20 mg katechin), garbniki, elagitaniny, kwasy fenolowe, a przede wszystkim antocyjany. W rzeczywistości jagoda ma wyższą zawartość antocyjanów w porównaniu z innymi rodzajami owoców, takimi jak truskawka, żurawina, czarny bez, wiśnia czy malina.
Dzięki jagodom można pozbyć się dolegliwości takich jak:
- biegunka – najszybciej wyleczymy ją za pomocą soku z jagód lub naparu z liści jagód. To za sprawą garbników, dzięki którym błony śluzowe żołądka się uszczelniają. Garbniki pomagają neutralizować szkodliwe produkty przemiany materii i spowalniają pracę jelit. Co więcej, sok z jagód neutralizuje toksyny, które wywołują zatrucia i chroni przed pylicą. Napój jest zalecany m.in. górnikom, pracownikom kamieniołomów czy cementowni.
- podwyższony cholesterol – jagody acai – dzięki zawartemu w nich m.in. kwasowi oleinowemu – redukują poziom złego cholesterolu (LDL) i wspomagają produkcję tego pożądanego. Obecne w nich składniki wzmacniają naczynia włosowate, które dzięki temu stają się szczelną barierą i nie przepuszczają cholesterolu (LDL). Niemniej skuteczne są także jagody goji. Zarówno jedne, jak i drugie można brać również profilaktycznie.
- ból, regulacja poziomu cukru we krwi – napar z suszonych jagód pomoże nam się uspokoić i złagodzi ból, a syrop zniweluje kaszel i pomoże zwalczyć infekcje układu oddechowego. Jagody nazywa się roślinną insuliną – to za sprawą obecnych w nich glukokinin.
- szkodliwe bakterie – jagody posiadają związki podobne do tych, które znajdziemy w żurawinie. Dzięki nim bakterie nie przywierają do ścian pęcherza moczowego, co chroni go przed wystąpieniem stanu zapalnego dróg moczowych.
- nowotwory – jagody są bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które niszczą wolne rodniki. Mają również korzystny wpływ na naczynia włosowate oczu i wspomagają regenerację barwnika obcego w siatkówce, odpowiadającego za widzenie po zmroku. Dzięki mirtylinie zawartej w przeciwutleniaczach, naczynia krwionośne są uelastycznianie.
Jagody – wykorzystanie w kuchni
Jednym z najbardziej znanych sposobów na przetwarzanie jagód jest produkcja soku. Smakosze potraw mięsnych mogą przygotować z jagód sos chutney.
Z jagód, tak jak z truskawki, można przygotować ciasta, desery lub upiec słodkie bułeczki. Mogą jednak posłużyć także za dekoracje do tortów, lodów i kremów tortowych. Oprócz tego jagody doskonale smakują w połączeniu z makaronem czy jako farsz do pierogów. Można z nich przygotować różne dania, w sam raz na ciepłe letnie dni.
Czarna jagoda to owoc, który nadaje się do mrożenia. Warto zamrozić sobie część letnich zbiorów, by zimą móc dodawać je do ciast, deserów czy herbaty. Oprócz walorów smakowych czarna jagoda pomaga wyleczyć zaparcia i jest suplementem diety stosowanym przez osoby z wadami wzroku.
Chociaż jagody są ogólnie uważane za bezpieczne, gdy są spożywane w ilościach typowych dla żywności, mogą jednak wystąpić reakcje alergiczne.
Jagody naturalnie zawierają substancje znane jako garbniki (występujące w wielu produktach spożywczych, takich jak kawa, herbata, czerwone wino, borówki, żurawina, czekolada oraz niektóre orzechy i fasola). Jeśli mamy alergię lub nadwrażliwość na pokarmy zawierające garbniki, powinniśmy unikać spożywania jagód.