Szybki kontakt

    Owocowe wtorki – brzoskwinia

    Brzoskwinie są aromatyczne, soczyste i bardzo zdrowe. Dostarczają niewielu kalorii, ale licznych składników odżywczych. Są naszymi sprzymierzeńcami w walce o zgrabną sylwetkę, ale także o zdrową skórę, serce i układ trawienny. Powinny znaleźć się w diecie kobiet ciężarnych, ale także tych w okresie menopauzy.

    Brzoskwinia zwyczajna (łac. Prunus persica) to roślina z rodziny różowatych, która prawdopodobnie pochodzi z Azji, a konkretnie z Chin. Obecnie rzadko rośnie dziko, jest to raczej drzewo uprawne. Może dorastać do ośmiu metrów wysokości.

    Najpopularniejsza jest brzoskwinia zwyczajna, którą uprawia się także w Polsce. Owoce brzoskwini są spore, obłe, wyróżniające się przyjemną w dotyku skórką i charakterystycznym odcieniem pomarańczowego. Pochodzi z Chin – jest tam uprawiana od przeszło 4 tysięcy lat.

    Brzoskwinia to owoc niesamowicie bogaty w wartości odżywcze, a przy tym zawierający naprawdę mało kalorii. W 100 gramach produktu znajduje się jedynie 39 kalorii. Największą grupę korzystnych składników stanowią witaminy – przede wszystkim A, C i witaminy z grupy B.

    Brzoskwinia to również znakomite źródło substancji potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu – fosforu, magnezu, potasu. Zawartość boru w miąższu brzoskwini pomaga pozbyć się dokuczliwych objawów menopauzy. Ze względu na zawartość kwasu foliowego, owoc poleca się kobietom ciężarnym. Ów związek wspomaga rozwój dziecka w łonie matki, a także zapobiega powstawaniu wad płodu.

    Błonnik to kolejny ze składników na liście wartości odżywczych brzoskwini. Wspomaga układ trawienny oraz reguluje pracę jelit i likwiduje zaparcia, dlatego brzoskwinie, które dodatkowo zawierają bardzo mało cukru i kalorii, mogą być spożywane przez osoby stosujące różne diety.

    Spożywanie brzoskwiń:

    • ma korzystny wpływ na narząd wzroku;
    • pomaga utrzymać piękny koloryt skóry, a także jej młody wygląd (antyoksydanty, które zawierają brzoskwinie, opóźniają procesy starzenia);
    • wzmacnia odporność;
    • chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników (na które jesteś szczególnie narażony, jeśli palisz papierosy, często spożywasz alkohol, źle się odżywiasz i prowadzisz siedzący tryb życia);

    Najbogatsze w substancje odżywcze są brzoskwinie świeże. Te w puszkach nie dostarczą nam tyle wartościowych składników. Jeśli chcemy wycisnąć z brzoskwiń maksimum ich zdrowotnej mocy, jedzmy je ze skórką.

    Bogactwo w wartości odżywcze, wysoka dostępność na rynku, niska liczba kalorii oraz niesamowity smak pozwalają na wykorzystanie brzoskwini na wiele sposobów.

    Pierwszy i najbardziej oczywisty to kuchnia – najpopularniejszy sposób spożywania brzoskwini to oczywiście jedzenie jej na surowo ze skórką. To ważne, ponieważ w skórce znajduje się najwięcej korzystnych dla organizmu substancji. Owoc najczęściej dodaje się do deserów i sałatek.

    Obecność witamin sprawia, że brzoskwinia wykazuje także dobroczynne właściwości kosmetyczne. Na półkach drogerii często spotkać można kosmetyki z olejem z pestek brzoskwini, który jest substancją niesamowicie delikatną, dlatego jego stosowanie jest możliwe w przypadku skóry wrażliwej, a nawet skóry niemowląt. Olej z pestek brzoskwini szybko się wchłania, nie pozostawiając uczucia tłustości skóry. Brzoskwinia ma także właściwości nawilżające – często można ją znaleźć w balsamach lub pomadkach zmiękczających usta.