Szybki kontakt

    Owocowe wtorki – agrest

    Agrest to popularny owoc, znany prawdopodobnie od czasów starożytności. Jest ceniony nie tylko za smak i atrakcyjny wygląd, ale także za szereg właściwości prozdrowotnych. Regularne spożywanie tego owocu niesie za sobą wiele korzyści, a szerokie możliwości wykorzystania w kuchni sprzyjają włączeniu go do jadłospisu.

    Agrest, a dokładnie porzeczka agrest (Ribes uva-crispa L.), to gatunek krzewu z rodziny agrestowatych. Występuje w Europie, Ameryce i Afryce. Owoce, jakie na nim rosną to jagody, o zabarwieniu żółtym, zielonym lub czerwonawym. Mogą być pokryte gruczołowatymi włoskami, a niekiedy gładką i lśniącą skórką.

    Niewiele osób wie, że agrest jest blisko spokrewniony z porzeczką, stąd też pochodzi jego pełna nazwa. Smak owoców uzależniony jest od odmiany, niektóre z nich są słodkie, inne zaś bardziej cierpkie. Podobnie, jeśli chodzi o barwę — niektóre odmiany dają owoce zielone, a inne czerwone. Według dostępnej wiedzy agrest znany jest od XVI wieku, bo właśnie wtedy pojawiły się o nim pierwsze wzmianki. Z kolei, w XVIII wieku uznano go za roślinę hodowlaną.

    Owoc agrestu zawiera wiele witamin, m.in. witaminę C (prawie 28 mg w 100 g owoców), witaminę B6 (6 µg), witaminę A (290 IU) oraz witamina E (0,37 mg), a także kwas foliowy (6 µg), niacynę (0,3 mg), tiaminę (0,04 mg), ryboflawinę (0,03 mg). Jest bogaty również w składniki mineralne, takie jak: potas (198 mg w 100 g agrestu), fosfor (27 mg), wapń (25 mg), magnez (10 mg), sód (1 mg), żelazo (0,31 mg). Poza tym agrest zawiera również luteinę, pektyny, kwasy organiczne, tłuszcze, białko, węglowodany.

    Według badań naukowych atutem porzeczki agrest jest nie tylko smak, ale także szereg korzyści zdrowotnych, jakie niesie za sobą jej regularne spożycie. Mowa tu o następujących właściwościach:

    Wspomaga pracę oczu – owoce agrestu zawierają spore ilości luteiny, która skoncentrowana jest głównie w skórce i miąższu. Działa ona jak naturalny filtr chroniący oczy przed promieniowaniem UVA oraz UVB, zapobiega ona również wielu chorobom oczu, m.in. zwyrodnieniu plamki żółtej.

    Wspomaga pracę serca – zawarte w agreście karotenoidy to przeciwutleniacze, które pomagają zapobiegać chorobom układu krążenia, chronią serce i naczynia krwionośne. Zawarty w owocach potas pomaga zmniejszyć ciśnienie krwi.

    Wspomaga stawy – owoce agrestu zawierają substancje, które mają właściwości przeciwzapalne i tym samym pomagają w łagodzeniu objawów zwyrodnienia stawów. Poza tym, ekstrakt z agrestu pomaga zapobiegać osteoporozie oraz przyspiesza rekonwalescencję po złamaniach. Jest to możliwe dzięki zawartości wapnia i magnezu.

    Wspomagają trawienie – owoce agrestu polecane są jako naturalny środek zapobiegający zaparciom i wzdęciom, bo mają delikatne działanie przeczyszczające. Poza tym, mają działanie moczopędne i żółciopędne, łagodzą stany zapalne żołądka i jelit.

    Wspomaga pamięć i koncentrację – owoce agrestu zawierają spore ilości magnezu oraz witamin z grupy B, które mają bardzo pozytywny wpływ na układ nerwowy, koją i uspokajają, zmniejszają napięcie związane ze stresem.

    Zapobiegają zakwaszeniu organizmu – agrest zawiera substancje o działaniu alkalizującym i dzięki temu pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, minimalizując objawy zakwaszenia organizmu, takie jak senność, problemy ze skórą, osłabienie, podatność na infekcje.

    Wspomaga odporność – agrest dzięki bogatej zawartości witamin, zwłaszcza kwasu askorbinowego (czyli witaminy C), oraz minerałów, korzystanie wpływa na układ odpornościowy.

    Poprawiają wygląd skóry – owoce agrestu zawierają bardzo dużo przeciwutleniaczy i tym samym opóźniają procesy starzenia skóry, poprawiają jej wygląd, koloryt i kondycję.

    Bogactwo składników odżywczych, to nie jedyna prozdrowotna zaleta agrestu. Owoce te są ważnym źródłem związków bioaktywnych, które wykazują właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Regularne spożywanie produktów, które dostarczają takie związki, zapobiega rozwojowi chorób wynikających ze stresu oksydacyjnego.

    Do swojej diety warto wprowadzić agrest zarówno w formie owoców, jaki przetworów.

    Dużą zaletą tych owoców jest to, że mogą być spożywane na surowo. To najkorzystniejszy sposób, gdyż sprzyja zachowaniu wszystkich dobroczynnych związków, jakie posiadają. Jednak dla osób, które cieszą się dużą dostępnością agrestu, dobrym rozwiązaniem może być przygotowanie konfitur, kompotów lub nalewek.

    Co ciekawe, owoce te nadają się do suszenia oraz mrożenia. Są składnikiem wielu deserów i ciast, czego przykładem może być agrestowiec.