Olej Żywokostowy z Boswellią – Jak stosować? Komu polecamy?

Żywokost lekarski (Symphytum officinale) braciom zakonnym Bonifratrom znany jest z wielu właściwości leczniczych. Roślina występuje nie tylko w Polsce ale można ją spotkać na terenie całej Europy, za wyjątkiem części południowej. Rośnie również w Azji środkowej, Azji mniejszej oraz na Syberii. Żywokost lekarski należy do roślin z rodziny ogórecznikowatych. Jej okres kwitnienia przypada w maju i czerwcu. Roślina występuje na terenach wilgotnych, często w pobliżu akwenów wodnych: rzek, jezior lub stawów.

Żywokost lekarski jest wysoko cenionym surowcem zielarskim. Swoje właściwości zawdzięcza wielu substancjom takim jak:

  • alantoina
  • asparagina
  • krzem
  • garbniki
  • aminokwasy
  • fruktany
  • polifenole
  • olejki eteryczne
  • beta-sitosterol

 

Ziele wykazuje pozytywne działanie w przypadku różnych dolegliwości dermatologicznych lub uszkodzonego naskórka. Obserwuje się również pozytywne jej działanie w przypadku chorób reumatoidalnych lub wynikających z niedawno przebytej kontuzji.

 

Czy korzeń żywokostu można stosować w przypadku problemów ze stawami?

 

Bracia bonifratrzy stosowali korzeń żywokostu zewnętrznie, obkładając bolące miejsca. Wielowiekowa tradycja stosowania wykazała jego działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne przynosząc ulgę w przypadku reumatoidalnego zapalenia stawów.

Stosowany był również w przypadku urazów kręgosłupa, złamań kości, stanów zapalnych ścięgien oraz bóli mięśniowych.

 

Olej żywokostowy i pielęgnacja skóry?

Żywokost jest szczególnie ceniony ze względu na zawartość alantoiny, która ma bardzo pozytywny wpływ na skórę. Do najważniejszych jej właściwości zaliczamy:

 

  • wpływ na szybkość procesu gojenia ran
  • właściwości ściągające
  • łagodzenie podrażnień
  • wspomaganie regeneracji skóry
  • łagodzenie objawów zmian łuszczycowych
  • łagodzenie zmian w przebiegu atopowego zapalenia skóry

 

 

Co to jest Boswellia?

Boswellia serrata to średniej wielkości egzotyczne drzewo, które występuje głównie w Indiach, ale można je znaleźć także w północno-wschodniej Afryce czy na Półwyspie Arabskim. Popularnie zwana kadzidłowcem ze względu na jej walory zapachowe. Pozyskiwana z kory kadzidłowca żywica służy do produkcji niezwykle aromatycznych kadzideł.

 

Co jeszcze potrafi ta mało znana roślina? Czy nie należy jej się większa uwaga?

Fitoterapeuci stosują ją do leczenia reumatoidalnego zapalenia stawów.  Ze względu na to, że zwiększa elastyczność skóry oraz redukuje produkcję sebum (czyli łoju skórnego) Boswellia Serrata odnajduje się także w kosmetyce

 

Czy Olej żywokostowy z Boswellią może być stosowany w trakcie masażu?

Olej żywokostowy wzbogacony ekstraktem z Boswelli jest znakomitym preparatem ułatwiającym przeprowadzenie masażu terapeutycznego. Masaż z wykorzystaniem olejku przynosi ulgę w stanach napięcia mięśniowego, pobudza krążenie i ułatwia regenerację. Preparat znakomicie natłuszcza skórę i tworzy warstwę ochronną, która zapobiega podrażnieniom. Olejek można stosować w trakcie terapii manualnych u osób z problemami w obszarze stawu biodrowego, kolan, bóli reumatycznych oraz rwy kulszowej jako usprawnienie zabiegu masażu.

Preparat rekomendowany jest do stosowania przez osoby aktywne po wysiłku fizycznym.

1