Mniszek lekarski lub mniszek pospolity to powszechnie występująca roślina, której dobroczynne właściwości były od wieków wykorzystywane w medycynie ludowej i stosowane w celu zapobiegania różnym dolegliwościom.
Liczne zalety mniszka mają korzeń, ziele i kwiaty, właściwie każdą jego część można wykorzystać w leczeniu i zapobieganiu dolegliwościom, jak i dla walorów smakowych. Jeśli chodzi o jego właściwości lecznicze, mniszek pospolity ma szeroki wachlarz zastosowań:
- Wspiera układ odpornościowy – polecany jest w stanach rekonwalescencji, u osób starszych, polecany w okresie zwiększonej zachorowalności na choroby wirusowe,
- Wspomaga gospodarkę węglowodanową – zawiera inulinę przez co spowalnia wchłanianie cukru, obniża indeks glikemiczny potraw,
- działa moczopędnie – jego działanie ma właściwości oczyszczające dla organizmu, wspomagająco stosowany jest w przypadku obrzęków, chorób nerek, w dnie moczanowej, otyłości,
- znajduje zastosowanie w problemach dermatologicznych – szczególnie w przypadku kurzajek czy brodawek,
- wspomaga trawienie – wpływa na zwiększenie wydzielania soku żołądkowego i żółci, zapobiega zastojom żółci, polecany w przypadku zapobiegania kamicy żółciowej, w niedoborach soków żołądkowych w rekonwalescencji w chorobach wątroby,
- wspomaga w odchudzaniu – obecna w mniszku lekarskim inulina ogranicza łaknienie,
- wspiera funkcjonowanie kobiecego układu płciowego – napar z kwiatów mniszka reguluje cykle miesiączkowe i pracę jajników dzięki zawartym w nich flawonoidom i kwasie foliowym (wypróbuj Kwiat mniszka herbatkę ekologiczną),
- znajduje zastosowanie w kosmetologii – mniszek lekarski pojawia się również jako składnik kosmetyków do pielęgnacji włosów. Wspiera on wzrost nowych włosów, a także wzmacnia cebulki i przyspiesza regenerację skóry głowy; dodatkowo zmniejsza łupież, ma działanie przeciwzapalne i redukujące przetłuszczanie się włosów.
Te cudowne właściwości znają również Bracia Bonifratrzy, dlatego też ziele znalazło się w wielu mieszankach gotowych do zaparzania takich jak:
- Gastrofratin Forte
- Cholestofratin Forte
- Diabetofratin Forte
- Hepatofratin Forte
- Memofratin Forte
- Slimfratin Forte
Otrzymaliśmy również znamienite przepisy od naszych fanów na FB. Pani Katarzyna Rąpała z Dukli podzieliła się z nami przepisem na wino z mniszka lekarskiego.
Poniżej przepis:
10 l kwiatków mniszka lekarskiego (tzw. Kwiatków majowych) zalać 10 l wrzącej wody. Gdy kwiaty się sparzą dolać do tego 15 l przegotowanej wody oraz 8 do 10 umytych w gorącej wodzie cytryn pokrojonych w plastry ze skórką ale bez pestek. To wszystko odstawić na 3 dni. Jak kwiatki opadną na dno należy je odcedzić, wycisnąć i wyrzucić. Potem z części gotujemy syrop dodając 8 kg cukru i 2 kostki drożdży. To wszystko ma stać 6 tygodni i fermentować. Później zlewamy wino znad osadu i pozostawiamy do wyklarowania, oraz w zależności od potrzeby dosładzamy i pozostawiamy do dojrzewania na około 5 tygodni.
Nie znamy mocy tego trunku, ale zdecydowanie zalecamy umiar w jego spożywaniu😊
Własnoręczne zbieranie ziół to znakomity sposób na czas z rodziną. Tą fundamentalną wartość celebruje Pani Agata Targosz z Raby Wyżnej.

Co roku na przełomie kwiecień – maj rodzinnie wyruszamy na łąki po zbiory mniszka lekarskiego. Chłopcy konkurują ze sobą kto będzie miał więcej w koszyczku. Jest przy tym mnóstwo radości.
Z kwiatów mniszka robimy pyszny miodek , który stosujemy głównie na bóle gardła , kaszel. Ale polecany jest przy bólach żołądka , zapaleniu skóry czy do oczyszczenia organizmu.
MIÓD Z MNISZKA
ok 500 kwiatów mniszka
1 litr wody
1 kg cukru
Sok z 2 cytryn
Kwiatki wysypać najlepiej na biała ceratę i zostawić na conajmniej 3 godziny aby wyszły wszystkie robaczki. Potem je umyć , zalać wodą i gotować 15 min. Po tym odstawić na 24 godziny. Następnie odfiltrować te kwiatki , dodać cukier i sok z cytryny I gotować .
Po ok 2 godzinach gotowania powstanie miód. Wtedy wlewamy do słoiczków, zamykamy. Miodek z mniszka jest gotowy. Podajemy że słoiczka lub z napojami.
Smacznego i dużo zdrówka 🙂
W podobny sposób Pani Beata Pietrus z miejscowości Syców przygotowuje syrop z mniszka.

Syrop z mniszka
Składniki:
500 kwiatów mniszka
1 l wody
1 kg cukru
2 cytryny
Przygotowanie:
W słoneczny dzień zbieramy na łące 500 kwiatów mniszka. Rozkładamy je, by pozbyć się małych, czarnych robaczków.
Wtedy wrzucamy kwiaty do litra wody i gotujemy przez 1 godzinę.
Odkładamy na 24 godziny, przecedzamy i do klarownego roztworu dodajemy cukier i sok z cytryn.
Gotujemy przez 2 godziny i gorący przelewamy do słoiczków.
Możemy go dodawać do herbaty, naleśników, ciast czy smarować nim świeży chleb z masłem 🙂
Myślę, że nic dodać nić ująć. Warto zbierać zioła, bo w nich drzemie siła natury.