Szybki kontakt

    Konkurs wielkanocny – zwycięskie przepisy

    W ostatnim czasie organizowaliśmy dwa konkursy na wielkanocny przepis, Jeden udostępniany był za pośrednictwem portalu Facebook, drugi można było znaleźć w wydaniu Tele Tygodnia Ekstra.

    Z wielu zgłoszeń, które do nas napłynęły, wybrani zostali Laureaci, których nagrodziliśmy zestawami Produktów Bonifraterskich®.

    Poniżej zamieszczamy zwycięskie przepisy wraz z informacją o ich Autorach oraz zdjęciami nadesłanych przez Nich, gotowych przysmaków.

    Laureatom jeszcze raz serdecznie gratulujemy, a wszystkim Uczestnikom dziękujemy za udział w konkursach.

    Drożdżowe mini baranki, przekładane serkiem śmietankowym

    339833126 691558476052905 8138858977623417656 n

     

    Składniki na ok. 10 sztuk:

    • 130 ml mleka
    • 250 g mąki + do podsypywania
    • 12 g świeżych drożdży
    • 1 jajko
    • 30 g cukru
    • żurawina (kilka sztuk do dekoracji)

    Przygotowanie:

    1. Robimy zaczyn drożdżowy (50 ml ciepłego mleka, łyżka drożdży, łyżka cukru i łyżka mąki).
    2. Dodajemy zaczyn do mąki i dokładamy wszystkie składniki, mieszamy.
    3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Jedną rozwałkowujemy na prostokątny placek, smarujemy serkiem śmietankowym i zwijamy w ciasny rulon.
    4. Rulon kroimy w parzystą liczbę kawałków, które lekko spłaszczamy dłonią.
    5. Z drugiej części ciasta formujemy kuleczki (głowy). Na posypanym mąką blacie sklejamy rogi z głową.
    6. Całość przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Można posmarować roztrzepanym jajkiem dla nadania połysku.
    7. Z żurawiny robimy oczka baranków.
    8. Baranki odstawiamy pod przykryciem na 15 min do wyrośnięcia.
    9. Pieczemy przez około 25 minut w 180ºC.

    SMACZNEGO 🙂

    Przepis nadesłał Pan Zbigniew Guzik

     

    Babka wielkanocna

    340378106 6311293128910568 3792750863532479798 n

     

    Składniki na dużą formę:

    • 1 margaryna
    • 2 szklanki cukru
    • 2 cukry wanilinowe
    • 15 łyżek oleju
    • 10 łyżek advocatu
    • 2 łyżki wody
    • 6 jajek
    • 2 szklanki mąki
    • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

    Przygotowanie:

    1. Margrynę, cukier, cukier wanilinowy, olej, advocat i wodę umieszczamy w garnku, stawiamy na gazie do rozpuszczenia składników.
    2. Gotujemy ciągle mieszając przez 10 minut.
    3. Odlewamy 1/4 szklanki, a resztę studzimy.
    4. Z 6 jajek oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywną pianę.
    5. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i naprzemiennie z żółtkami dodajemy do ostudzonej masy.
    6. Na koniec dodajemy białka i całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
    7. Ciasto przekładamy do formy.
    8. Pieczemy w nagrzanym piekarniku (180 stopni) przez 50 minut.
    9. Po ostudzeniu babkę wyjmujemy z formy, podgrzewany odstawioną masę i polewamy nią babkę.
    10. Dekorujemy wg własnego uznania.

    SMACZNEGO 🙂

    Przepis nadesłała Pani Bożena Kujawska

     

    Drożdżowy koszyczek wielkanocny

    339758063 149379621126774 2223399522614969965 n 2 1

    Składniki na koszyczek:

    • 500 g mąki
    • 40 g cukru
    • 20 g drożdży
    • 250 ml mleka
    • 25 g masła
    • 1 jajko
    • 1/2 łyżeczki soli
    • olej
    • wykałaczki
    • wstążka

    Składniki na serwetkę:

    • 350 g cukru pudru
    • 50 g glukozy (w płynie lub w proszku)
    • 2 łyżeczki żelatyny
    • 35 ml wody
    • olejek migdałowy

    Przygotowanie koszyczka:

    1. Wyrabiamy klasyczne ciasto drożdżowe, pozwalając mu wyrosnąć. 1/4 ciasta odkładamy.
    2. Pozostałe ciasto delikatnie wałkujemy i wycinamy z niego paseczki o szerokości 1,5 cm.
    3. Metalową, okrągłą miskę odwracamy do góry dnem, wykładamy folią aluminiową i smarujemy olejem.
    4. Układamy paseczki ciasta. Na początku w poprzek naczynia, a następnie pozostałymi paseczkami wyplatamy dookoła.
    5. Nadmiar ciasta odcinamy ostrym nożem.
    6. Z resztek zagniatamy ponowne ciasto. Wałkujemy. Robimy 3 długie paski i zaplatamy w warkocz, który dolepiamy do brzegów koszyczka.
    7. Całość smarujemy rozkłóconym jajkiem.
    8. Wkładamy do piecyka nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 30 minut.}
    9. Po upieczeniu należy jeszcze na ciepło usunąć folię i postawić koszyk do wystygnięcia.
    10. Z pozostałego ciasta zaplatamy warkocz i wyginamy w uchwyt tak, by szerokość końców była taka, jak szerokość koszyczka.
    11. Pieczemy podobnie jak koszyczek.
    12. Po ostudzeniu za pomocą wykałaczek łączymy koszyczek i uchwyt. Całość przewiązujemy wstążką.

    Przygotowanie serwetki:

    1. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia.
    2. Postawić naczynie z żelatyną na malutkim gazie lub nad parą wodną. Energicznie mieszać, najlepiej samą końcówką od miksera i nadal mieszając dodać glukozę. UWAGA!! NIE GOTOWAĆ!! Jeśli żelatyna się zagotuje, trzeba ją wyrzucić i zacząć od nowa.
    3. Kiedy syrop ostygnie (ale nie całkowicie), dolać olejek np. migdałowy, następnie stopniowo dosypywać przesiany cukier puder ciągle mieszając ręką.
    4. Wyrabiać aż masa będzie miała konsystencje plasteliny.
    5. Blat lekko podsypać mąką ziemniaczaną i wałkować masę.
    6. Wycinamy koło i delikatnie przenosimy do koszyczka. (masa cukrowa szybko twardnieje, więc trzeba to robić szybko).

    SMACZNEGO 🙂

    Przepis nadesłała Pani Urszula Misiewicz

     

    Sernik

    20210405 113719

    Tortownica o średnicy 22 cm.

    Składniki:

    • 750 g zmielonego twarogu (może być z wiaderka)
    • 5 jajek (oddzielić białka od żółtek)
    • 150 g cukru pudru
    • 1 cukier wanilinowy
    • 100 g masła (roztopić i wychłodzić)
    • 1 opakowanie Sernixa lub budyń waniliowy
    • 15-20 kropli aromatu cytrynowego

    Spód: jako spód można przygotować kruche ciasto, herbatniki, biszkopty lub przygotować sernik bez spodu.

    Dodatki wg uznania (rodzynki, brzoskwinie, itp.).

    Przygotowanie:

    1. Białka ubić z 1 łyżką cukru pudru na sztywną pianę.
    2. Do twarogu dodać żółtka, cukier puder, cukier wanilinowy, schłodzone masło, Sernix, aromat cytrynowy i wszystko dokładnie wymieszać.
    3. Dodać dodatki wg uznania, wymieszać a następnie delikatnie połączyć z ubitymi białkami i przełożyć do tortownicy.
    4. Tortownicę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Ewentualnie można wyłożyć papierem do pieczenia.
    5. Sernik piec około 60 min w temperaturze 170 stopni.
    6. Upieczony pozostawić na 10 min w wyłączonym piekarniku.

    SMACZNEGO 🙂

    Przepis nadesłała Pani Anita Szlauer