W ostatnim czasie organizowaliśmy dwa konkursy na wielkanocny przepis, Jeden udostępniany był za pośrednictwem portalu Facebook, drugi można było znaleźć w wydaniu Tele Tygodnia Ekstra.
Z wielu zgłoszeń, które do nas napłynęły, wybrani zostali Laureaci, których nagrodziliśmy zestawami Produktów Bonifraterskich®.
Poniżej zamieszczamy zwycięskie przepisy wraz z informacją o ich Autorach oraz zdjęciami nadesłanych przez Nich, gotowych przysmaków.
Laureatom jeszcze raz serdecznie gratulujemy, a wszystkim Uczestnikom dziękujemy za udział w konkursach.
Drożdżowe mini baranki, przekładane serkiem śmietankowym
Składniki na ok. 10 sztuk:
- 130 ml mleka
- 250 g mąki + do podsypywania
- 12 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 30 g cukru
- żurawina (kilka sztuk do dekoracji)
Przygotowanie:
- Robimy zaczyn drożdżowy (50 ml ciepłego mleka, łyżka drożdży, łyżka cukru i łyżka mąki).
- Dodajemy zaczyn do mąki i dokładamy wszystkie składniki, mieszamy.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Jedną rozwałkowujemy na prostokątny placek, smarujemy serkiem śmietankowym i zwijamy w ciasny rulon.
- Rulon kroimy w parzystą liczbę kawałków, które lekko spłaszczamy dłonią.
- Z drugiej części ciasta formujemy kuleczki (głowy). Na posypanym mąką blacie sklejamy rogi z głową.
- Całość przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Można posmarować roztrzepanym jajkiem dla nadania połysku.
- Z żurawiny robimy oczka baranków.
- Baranki odstawiamy pod przykryciem na 15 min do wyrośnięcia.
- Pieczemy przez około 25 minut w 180ºC.
SMACZNEGO 🙂
Przepis nadesłał Pan Zbigniew Guzik
Babka wielkanocna
Składniki na dużą formę:
- 1 margaryna
- 2 szklanki cukru
- 2 cukry wanilinowe
- 15 łyżek oleju
- 10 łyżek advocatu
- 2 łyżki wody
- 6 jajek
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Margrynę, cukier, cukier wanilinowy, olej, advocat i wodę umieszczamy w garnku, stawiamy na gazie do rozpuszczenia składników.
- Gotujemy ciągle mieszając przez 10 minut.
- Odlewamy 1/4 szklanki, a resztę studzimy.
- Z 6 jajek oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywną pianę.
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i naprzemiennie z żółtkami dodajemy do ostudzonej masy.
- Na koniec dodajemy białka i całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
- Ciasto przekładamy do formy.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku (180 stopni) przez 50 minut.
- Po ostudzeniu babkę wyjmujemy z formy, podgrzewany odstawioną masę i polewamy nią babkę.
- Dekorujemy wg własnego uznania.
SMACZNEGO 🙂
Przepis nadesłała Pani Bożena Kujawska
Drożdżowy koszyczek wielkanocny
Składniki na koszyczek:
- 500 g mąki
- 40 g cukru
- 20 g drożdży
- 250 ml mleka
- 25 g masła
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- olej
- wykałaczki
- wstążka
Składniki na serwetkę:
- 350 g cukru pudru
- 50 g glukozy (w płynie lub w proszku)
- 2 łyżeczki żelatyny
- 35 ml wody
- olejek migdałowy
Przygotowanie koszyczka:
- Wyrabiamy klasyczne ciasto drożdżowe, pozwalając mu wyrosnąć. 1/4 ciasta odkładamy.
- Pozostałe ciasto delikatnie wałkujemy i wycinamy z niego paseczki o szerokości 1,5 cm.
- Metalową, okrągłą miskę odwracamy do góry dnem, wykładamy folią aluminiową i smarujemy olejem.
- Układamy paseczki ciasta. Na początku w poprzek naczynia, a następnie pozostałymi paseczkami wyplatamy dookoła.
- Nadmiar ciasta odcinamy ostrym nożem.
- Z resztek zagniatamy ponowne ciasto. Wałkujemy. Robimy 3 długie paski i zaplatamy w warkocz, który dolepiamy do brzegów koszyczka.
- Całość smarujemy rozkłóconym jajkiem.
- Wkładamy do piecyka nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 30 minut.}
- Po upieczeniu należy jeszcze na ciepło usunąć folię i postawić koszyk do wystygnięcia.
- Z pozostałego ciasta zaplatamy warkocz i wyginamy w uchwyt tak, by szerokość końców była taka, jak szerokość koszyczka.
- Pieczemy podobnie jak koszyczek.
- Po ostudzeniu za pomocą wykałaczek łączymy koszyczek i uchwyt. Całość przewiązujemy wstążką.
Przygotowanie serwetki:
- Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia.
- Postawić naczynie z żelatyną na malutkim gazie lub nad parą wodną. Energicznie mieszać, najlepiej samą końcówką od miksera i nadal mieszając dodać glukozę. UWAGA!! NIE GOTOWAĆ!! Jeśli żelatyna się zagotuje, trzeba ją wyrzucić i zacząć od nowa.
- Kiedy syrop ostygnie (ale nie całkowicie), dolać olejek np. migdałowy, następnie stopniowo dosypywać przesiany cukier puder ciągle mieszając ręką.
- Wyrabiać aż masa będzie miała konsystencje plasteliny.
- Blat lekko podsypać mąką ziemniaczaną i wałkować masę.
- Wycinamy koło i delikatnie przenosimy do koszyczka. (masa cukrowa szybko twardnieje, więc trzeba to robić szybko).
SMACZNEGO 🙂
Przepis nadesłała Pani Urszula Misiewicz
Sernik
Tortownica o średnicy 22 cm.
Składniki:
- 750 g zmielonego twarogu (może być z wiaderka)
- 5 jajek (oddzielić białka od żółtek)
- 150 g cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy
- 100 g masła (roztopić i wychłodzić)
- 1 opakowanie Sernixa lub budyń waniliowy
- 15-20 kropli aromatu cytrynowego
Spód: jako spód można przygotować kruche ciasto, herbatniki, biszkopty lub przygotować sernik bez spodu.
Dodatki wg uznania (rodzynki, brzoskwinie, itp.).
Przygotowanie:
- Białka ubić z 1 łyżką cukru pudru na sztywną pianę.
- Do twarogu dodać żółtka, cukier puder, cukier wanilinowy, schłodzone masło, Sernix, aromat cytrynowy i wszystko dokładnie wymieszać.
- Dodać dodatki wg uznania, wymieszać a następnie delikatnie połączyć z ubitymi białkami i przełożyć do tortownicy.
- Tortownicę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Ewentualnie można wyłożyć papierem do pieczenia.
- Sernik piec około 60 min w temperaturze 170 stopni.
- Upieczony pozostawić na 10 min w wyłączonym piekarniku.
SMACZNEGO 🙂
Przepis nadesłała Pani Anita Szlauer