Czarny bez to roślina, która posiada niezwykłe właściwości lecznicze. Zarówno jej kwiaty, jak i owoce zawierają cenne składniki, które pozytywnie wpływają na ludzkie zdrowie.. Zarówno kwiaty jak i owoce tej rośliny są stosowane w ziołolecznictwie. Jakie związki zawiera sok z czarnego bzu? Jak go stosować? Na co wpływa? Czy każdy może go spożywać?
Czarny bez – właściwości owoców i kwiatów
Kwiat bzu czarnego jest typowym surowcem flawonoidowym. W swoim składzie zawiera, oprócz flawonoidów, m.in. również terpeny, fitosterole, związki mineralne, kwasy fenolowe oraz olejki eteryczne.
Kwiat czarnego bzu dzięki dużej zawartości flawonoidów działa moczopędnie, wspomaga w leczeniu infekcji dróg oddechowych, uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne oraz wspiera proces oczyszczania organizmu.
W owocach czarnego bzu znajdziemy antocyjany i flawonoidy oraz pektyny, garbniki, kwasy owocowe, sole mineralne, a także duże ilości witaminy C i prowitaminy A. Dzięki temu owoce czarnego bzu mają właściwości napotne, moczopędne, lekko przeczyszczające , przeciwbólowe oraz immunomodulujące.
Sok z owoców czarnego bzu – składniki odżywcze
Sok z owoców czarnego bzu jest bogaty w wiele cennych składników odżywczych, takich jak:
- witamina A – która jest niezwykle ważna dla narządu wzroku, a także i dla kondycji skóry, włosów i paznokci;
- witamina C – która przyspiesza gojenie się ran, bierze udział w produkcji czerwonych krwinek, a także sprawia, że niektóre pierwiastki (jak na przykład żelazo) są lepiej przyswajane przez organizm;
- flawonoidy – które mają działanie antyoksydacyjne i opóźniają proces starzenia się organizmu;
- olejki eteryczne – które pozwalają pozbyć się wielu problemów, między innymi takich jak bóle głowy, bóle reumatyczne czy też problem z trawieniem.
Właściwości soku z owoców czarnego bzu
Ze względu na to, iż sok z czarnego bzu posiada dużą zawartość pewnych odżywczych elementów jest stosowany w leczeniu niektórych dolegliwości.
- Sok ten ma działanie przeciwzapalne i napotne przez co daje efekt przeciwgorączkowyi z powodzeniem stosuje się go w przypadku przeziębienia i infekcji grypopodobnych.. =
- Sok z czarnego bzu znakomicie wpływa na odporność organizmu. Nie tylko pomaga leczyć przeziębienie, ale i zapobiega infekcjom, także wirusowym. Regularne picie soku z tej rośliny pozwala między innymi uniknąć infekcji dróg oddechowych.
- Natomiast antyoksydanty zawarte w soku wpływają pozytywnie na wygląd cery. Skutecznie neutralizują wolne rodniki i tym samym opóźniają proces starzenia się skóry, ale również i włosów. Regularnie spożywany sok z czarnego bzu zapobiega zmarszczkom i pozwala zachować młody wygląd. Antyoksydanty wpływają korzystnie również na pamięć i funkcje poznawcze mózgu, a także zmniejszają ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera.
- Sok z czarnego bzu pomaga zmniejszyć bóle, które towarzyszą migrenom, schorzeniom reumatycznym czy rwie kulszowej..
- Warto zauważyć, że duża ilość flawonoidów zwiększa również ilość wydzielanego moczu i utrudnia resorpcję zwrotną wody w kanalikach nerkowych. Sok z czarnego bzu działa zatem moczopędnie, ale i przeczyszczająco, co również wspomaga proces odchudzania. Ma również działanie odtruwające i pomaga usunąć nagromadzone toksyny z organizmu. Owoc tej rośliny poprawia pracę układu pokarmowego oraz wątroby.
- Picie soku z czarnego bzu zatrzymuje również proces namnażania się wirusów i bakterii, co sprawia, że sok ten jest znakomitym uzupełnieniem leczenia farmakologicznego. Dzięki niemu można po chorobie szybciej powrócić do zdrowia.
- Warto zauważyć również to, że sok z czarnego bzu może być spożywany przez cukrzyków – wpływa pozytywnie na działanie trzustki i sprawia, że zwiększa wydzielanie insuliny, co zapobiega zbyt dużemu stężeniu cukru we krwi chorego.
- Regularne picie tego napoju zmniejsza także poziom złego cholesterolu w organizmie i poprawia profil lipidowy, co stanowi znakomitą profilaktykę w przypadku schorzeń układu sercowo-naczyniowego oraz cukrzycy.
Dawkowanie soku z owoców czarnego bzu
W naszym sklepie można zakupić wysokiej jakości sok z czarnego bzu. Zaleca się spożywać go dwa razy dziennie, pół godziny przed posiłkiem w ilości 25 ml. Produkt ten nie powinien być spożywany przez dzieci czy kobiety w ciąży oraz karmiące piersią. Nie należy również przekraczać zalecanej dziennej porcji.