Szybki kontakt

    Dieta w cukrzycy

    Leczenie cukrzycy polega nie tylko na terapii farmakologicznej lub insulinoterapii, ale również i odpowiednim odżywianiu. Dlaczego dieta w przypadku cukrzycy jest taka ważna? Dzięki odpowiednio zbilansowanej diecie poziom glukozy we krwi znajduje się na właściwym poziomie. Zbyt wysoki lub zbyt niski poziom cukru zagraża zdrowiu i życiu chorego.

    Rodzaje cukrzycy

    Występują dwa rodzaje cukrzycy, ale zalecenia i przeciwwskazania dla osób chorujących zarówno na cukrzycę typu I, jak i II są podobne:

    • cukrzyca typu I – chorują na nią najczęściej młodzi ludzie i choroba ta jest uwarunkowana genetycznie. Pojawia się wtedy, gdy komórki, które są odpowiedzialne za produkcję insuliny w organizmie ulegają zniszczeniu;
    • cukrzyca typu II – zwykle dotyka osób po 40 roku życia, które chorowały wcześniej na nadciśnienie i nadwagę. W tym przypadku trzustka wytwarza insulinę, ale organizm na nią nie reaguje.

    Cechy diety cukrzycowej

    Zwykle chorzy spożywają 5-7 niewielkich posiłków dziennie o ustalonych porach. Bardzo ważne jest to, aby zachować równowagę w przyjmowaniu składników odżywczych i dostarczyć organizmowi niezbędnych witamin: B, C, E, a także biotyny, kwasu foliowego czy magnezu. Najważniejsze w diecie cukrzycowej są dyscyplina kaloryczna oraz wartość indeksu glikemicznego. Celem diety w cukrzycy jest osiągnięcie oraz utrzymanie prawidłowego stężenia glukozy we krwi, a także właściwej masy ciała, odpowiedniego ciśnienia tętniczego, cholesterolu i triglicerydów.  

    Najważniejsze zasady diety cukrzycowej

    Podstawą tego rodzaju diety jest regularne spożywanie posiłków, dobór odpowiednich produktów, właściwe nawodnienie organizmu oraz aktywność fizyczna. Z jadłospisu należy wykluczyć produkty o wysokim indeksie glikemicznym. Natomiast powinno się wprowadzić:

    • produkty zbożowe i makarony –  pełnoziarniste pieczywo (np. żytnie) i makaron, ryż brązowy, płatki owsiane, kuskus razowy, kasza gryczana, bulgur, jęczmienna, komosa ryżowa, otręby pszenne, żytnie i owsiane;
    • mięso i ryby – kurczak, indyk, chuda wołowina i wieprzowina, dziczyzna, cielęcina, królik i wszystkie ryby;
    • warzywa i owoce – brokuły, brukselka, cebula, cukinia, czosnek, fasola, fasolka szparagowa, groch, groszek zielony, kapusta, kalarepa, kukurydza, kalafior, marchewka, sałata, pomidor, pietruszka, por, ogórek, rzepa, rzodkiewka, soczewica, jabłko, brzoskwinia, morela, truskawki, jagody, maliny, jeżyny, porzeczki, pomarańcza, cytryna, grejpfrut, winogrona, agrest, gruszka, wiśnie i awokado;);  
    • naturalny nabiał – jogurt, kefir, maślanka, zsiadłe mleko, ser;

    Należy również bezwzględnie odstawić biały cukier do słodzenia i stosować jego zamienniki np. słodziki, stewię czy ksylitol.

    Przeciwwskazania

    Lista produktów, których diabetycy powinni unikać:

    • cukier, miód, słodycze, desery, słodzona napoje;
    • słodzone jogurty smakowe;
    • chleb pszenny i wypieki cukiernicze;
    • ugotowaną dynię, ziemianki, bób;
    • biały ryż, płatki kukurydziane, słodkie płatki śniadaniowe, płatki ryżowe i jaglane, kaszę jaglaną i kukurydzianą;
    • arbuz, dojrzałe banany, owoce suszone słodzone, owoce kandyzowane, owoce z puszki;
    • tłustą wołowinę i wieprzowinę, baraninę, wędliny i kiełbasy niskiej jakości.

    Suplementy diety i zioła

    Do codziennego jadłospisu warto wprowadzić również pewne suplementy diety i zioła, które skutecznie będą wspomagać organizm:

    • Diabetofratin Forte – naturalna mieszanka do zaparzania, która zawiera morwę, mniszek, pokrzywę oraz fasolę. Skutecznie pomaga w utrzymaniu właściwego poziomu cukru we krwi i wspomaga prawidłowe krążenie;
    • Balsam Jerozolimski na gardło bez cukru – działają nawilżająco i wspierają prawidłową pracę układu odpornościowego oraz górnych dróg oddechowych w stanach przeziębiania czy grypy;   
    • Sok z pokrzywy – obniża poziom cukru we krwi;
    • Sok z karczocha – pozwala zachować właściwy poziom cukru we krwi, a także zwiększa tolerancję glukozy i obniża wchłaniania cukrów;

    Sok z buraka – przywraca zaburzoną równowagą kwasowo-zasadową, którą wywołuje cukrzyca.