Szybki kontakt

    Czy pokrzywa może być smaczna?

    Pokrzywa zwyczajna stosowana była od wieków w medycynie ludowej. Chociaż przez większość osób (zwłaszcza dzieci) kojarzona jest negatywnie, jako roślina powodująca nieprzyjemne efekty kontaktu z jej liśćmi sięgamy po nią coraz częściej z uwagi jej bogaty skład.

    Składniki zawarte w pokrzywie to przede wszystkim makro i mikroelementy (magnez, fosfor, wapń, siarka, żelazo, potas, jod, krzem, sód).

    Pokrzywa zawiera również cenne dla zdrowia witaminy (A, K, B2. B5 i C). związki aminiowe i garbnikowe, kwasy organiczne, olejki eteryczne, sole mineralne, chlorofil, serotonina, histamina, acetylocholina, karotenoidy, fitosterole oraz flawonoidy.

    Do celów leczniczych wykorzystuje się liście pokrzywy, zbierane przed kwitnieniem, a także korzenie, które wykopywane są jesienią lub wczesną wiosną.

    Najczęściej pokrzywa spożywana jest pod postacią soku lub herbatki do zaparzania.

    Zaprosiliśmy naszych fanów na FB do konkursu „Przepis na zdrowie” i przesłanie swoich pomysłów na wykorzystanie pokrzywy w swojej kuchni.

    Otrzymaliśmy ogromną ilość inspiracji, którymi chętnie się z Wami podzielimy.

    Pani Magdalena Kaczmarek z Lubonia napisała do nas:

    Pokrzywowe naleśniki z twarożkiem.

    Wiosenne, zdrowe naleśniki z pokrzywami. Tak, tak dobrze słyszycie. Pokrzywa najlepsza jest młoda, majowa, a że w kwietniu już też można ją spotkać to trzeba korzystać. Zbieramy ją z dala od ulicy, najlepiej na łące. W naleśnikach nie czuć pokrzywy i nie parzy. Podałam ją z twarożkiem i wiosennymi warzywami. Spakujcie sobie do pracy są naprawdę pysze.

    ciasto pokrzywowe:

    2 garście pokrzywy młodej

    1 szklanka mąki pszennej

    1/4 łyżeczki soli

    pieprz, płatki chili

    1 jajko

    3 łyżki oleju rzepakowego

    1/2 szklanki mleka

    1/2 szklanki wody gazowanej

    Farsz:

    300 g serka śmietankowego puszystego

    10 pomidorków koktajlowych

    1 kawałek ogórka zielonego

    1/2 cytryny

    1 awokado

    1 pęczek rzodkiewek

    natka, szczypior

    pieprz czerwony ziarna

    olej do smażenia

    Ciasto pokrzywowe:

    Pokrzywę obieram z liści, myję, i zalewam wrzącą wodą. Odcedzam na sitku. Pokrzywę przekładam do pojemnika wysokiego, dodaję mąkę, jajko, sól, pieprz, chili, wodę, mleko, olej. Całość miksuję blenderem. Wstawiam na 30 minut do lodówki. Naleśniki smażę na odrobinie oleju.

    Każdy naleśnik smaruję cienko serkiem, składam. Awokado obieram kroję na plastry i skrapiam sokiem z cytryny. Układam plastry na naleśnikach, dodaję plastry rzodkiewki, połówki pomidorków, ogórek, posypuję pokrojonym szczypiorkiem i natką, pieprzem czerwonym. Resztę serka wyciskam na naleśnikach za pomocą szprycy.

    Czy pokrzywa może być smaczna?

    Ten przepis bardzo przypadł nam do gustu i narobił apetytu na więcej.  Czy wyobrażacie sobie babkę cytrynową … bez pokrzywy i mniszka lekarskiego? Tak? My już decydowanie nie! ?

    Ten cudowny przepis nadesłała nam Pani Monika Ciszek-Skwierczyńska z miejscowości Chybie.

    Babka cytrynowa ze świeżą pokrzywą i płatkami mniszka lekarskiego

    2 szklanki mąki

    3 rozgniecione banany

    1/2 szklanki utartych jabłek (najlepiej kwaśnych)

    1/2 szklanki oleju

    150 ml mleka roślinnego

    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

    1 łyżka octu jabłkowego

    sok z jednej cytryny

    utarta skórka z jednej cytryny

    1/2 łyżeczki kurkumy

    1 szklanka posiekanych świeżych liści z pokrzywy

    1 szklanka płatków z mniszka

    Wszystkie składniki kolejno mieszamy ( jeżeli ciasto jest za gęste można dodać odrobinę mleka roślinnego)

    Całość pieczemy na wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy lub kwadratowej blaszce, pieczemy w temp. 180°C przez 50 minut. Ciasto polewamy lukrem lub czekoladą można posypać wiórkami kokosowymi, orzechami lub płatkami mniszka lekarskiego.

    Smacznego??

    pokrzywa

    Jesteśmy przekonani, że ta babka jest grzechu warta?

    Pani Monika dodatkowo zachwyciła nas przepisem na hummus ze świeżą pokrzywą. To było nasze odkrycie roku. Jedliśmy już różne hummusy w życiu ale takiego cuda jeszcze nie widzieliśmy.

    Pani Monika poleca przygotowanie z następujących składników:

    2 szklanki ugotowanej ciecierzycy

    2 szklanki pokrojonej pokrzywy

    1/2 szklanka orzechów włoskich

    5 łyżek oliwy z dyni lub orzechów

    Całość dokładnie blendujemy na gładka masę, dodajemy do smaku sol i pieprz, kumin mielony 1/2 łyżeczki, 1 żabek czosnku oraz 1 łyżka Tahiti, ponownie blendujemy aby całość była gładka. Polewamy oliwą, posypujemy ostrą świeżą papryczką, mielonymi orzechami, świeżym koperkiem.

    Super smakuje na chleb lub z surowymi warzywami.

    Smacznego ??

    pokrzywa

    Przystawka i deser zaliczony? Co możemy w takim razie zaproponować na obiad? Wszystkim tym którzy lubią zielone zupki Pani Ewa Gawron z miejscowości Horodło poleca zupę ziołowo- pokrywową.

    Spieszymy z przepisem poniżej

    Zupa ziołowo-pokrzywowa

    Składniki:

    Duży pęczek świeżej młodej pokrzywy

    Mały pęczek zioła ,,Bluszczyk Kurdybanek”

    Bulion drobiowo-warzywny (najlepszy na swojskiej kurze)

    4 liście laurowe

    Klika ziaren ziela angielskiego

    3 sztuki marchewki i pietruszki

    1 seler i por

    Kilka ziemniaków

    Śmietana (najlepiej wiejska)

    30 dkg boczku wędzonego

    4 łyżki mąki

    Sól, pieprz, cytryna (do smaku)

    Przygotowanie:

    1. Pokrzywę i kurdybanek drobno pokroić i sparzyć.

    2. Do garnka wlać bulion, dodać pokrojone w kostkę warzywa, liść laurowy, ziele angielskie i powoli gotować. W tym czasie pokroić ziemniak i dodać do bulionu.

    3. Na patelni podsmażyć boczek pokrojony w kostkę i posypać mąką, chwilę jeszcze podsmażyć, zrobić zasmażkę i gdy warzywa będą miękkie dodać do zupy.

    4. Na koniec dodać sparzoną pokrzywę z kurdybankiem oraz śmietaną zahartowaną gorącą zupą.

    5. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

    ?Smacznego!

    pokrzywa

    Więcej informacji na temat pokrzywy znajdziecie w naszym zielniku: https://produktybonifraterskie.pl/zielnik/pokrzywa/

    Zaglądajcie na naszego bloga, gdyż wkrótce pojawią się kolejne znamienite przepisy naszych czytelników.