Pół żartem – półserio o buraku, bo czy ktoś z nas nie lubi buraka? Każdy zajada się ćwikłą i barszczem czerwonym. Jedni go lubią na talerzu, drudzy w słoiku, inni zaś na twarzy, a jeszcze inni w soku i tabletce. Burak czerwony znany jest każdemu, zarówno małemu Jasiowi jak i dużemu Janowi. Znamy jego smak i kolor, ale czy znamy jego walory prozdrowotne? Dlaczego tak mało o nim mówimy? Jakie skrywa sekrety? Nie wystarczą wiersze J. Brzechwy, czy A. Łakomiaka, mało pomocne do uzyskania tej wiedzy są przepisy babuni czy mamy, dlatego zbierzmy to wszystko i odkryjmy sekret buraka, który czerwieni policzki niejednej kobiety. Burak czerwony zwany powszechnie burakiem ćwikłowym znany i spożywany jest już od wieków. Według doniesień archeologów i historyków początek buraka to okres około 3 tysiące lat p.n.e. Wykorzystywany był w kuchni z uwagi na swoje walory smakowe oraz jako pasza dla zwierząt. Jego pochodzenia musimy szukać w basenie Morza Śródziemnego i Morza Czarnego, oraz w rejonie Indii. Pierwsze wzmianki o buraku wskazują, że była to odmiana dzika. Z punktu botanicznego burak to bylina prawie naga, dwuletnia, która w pierwszym roku wegetacji wytwarza zgrubiały korzeń i rozetę liściową. W drugim roku wegetacji z rozety liściowej wyrasta pęd kwiatowy zakończony wiechowatym kwiatostanem, dorastając nawet do 150 cm wysokości. Zbiór korzeni obywa się w pierwszym roku, zawierają one wówczas najwyższą zawartość cukru i innych substancji bioaktywnych. Znamy cztery odmiany buraka, a każdy w nich różni się indywidualnymi cechami określającymi jego zastosowanie i przydatność: spożywczą, leczniczą i przemysłową. Wyróżniamy odmiany:
Burak liściowy zwany boćwiną (Beta vulgaris var. cicla), uprawiany ze względu na jadalne liście;
Burak ćwikłowy (Beta vulgaris var. esculenta) o korzeniu grubym, mięsistym i ciemnoczerwonym, którego ogonki liściowe i nerwy są czerwono nabiegłe. Jest on chętnie uprawiany i uważany za cenne warzywo;
Burak cukrowy (Beta vulgaris var. altissima) o korzeniu mięsistym, żółtym i słodkim. Powszechnie uprawiany jako źródło cukru buraczanego;
Burak pastewny (Beta vulgaris var. crossa) uprawiany głównie jako pasza dla bydła.
Krótka historia Beta vulgaris Warzywo na pozór powszechne, znane i przez wiele plemion uprawiane, stało się złotem, ale tak powszechnym i znanym, iż nikt nie traktował buraka jako towar wymienny czy poszukiwany. Burak uprawiany był już w czasach starożytnych w starożytnej Mezopotamii, Syrii, Egipcie i Afryce, na półwyspie Apenińskim i Iberyjskim. Profesor Akademii Krakowskiej, lekarz, botanik i badacz leczniczych właściwości ziół Szymon Syreński w swym „Zielniku” z 1613 roku w księdze IV na karcie 1118 dokładnie opisuje „Ćwikłę”, pisząc: „Cwikłę troiaką w ogrodach naszych miewamy / Czerwoną / Białą y Czarną.” Na dalszych stronach powołuje się na wielkich i znanych medyków ubiegłych stuleci jak Pedanios Dioskurydes (ok. 40 – 90 rok n.e.), czy Claudius Galenus (120 – 216 rok n.e.) oraz innych, zachwalając walory buraka, tak w kuchni jak i w medycynie. Znajdziemy tu wskazania do zastosowania buraka wielu odmian: białego, czerwonego i czarnego w leczeniu chorób żołądka (wrzody), obstrukcji, dolegliwości wątroby i woreczka żółciowego, w chorobach oczu i uszu, w chorobach kobiecych, osłabieniu krwi (anemii) oraz w wielu innych dolegliwościach wewnętrznych jak i zewnętrznych np. w leczeniu łupieżu, odmrożeniach, świerzbie czy oparzeniach. Syreniusz powołując się na wiedzę starożytnych Greków i Rzymian podkreśla i zaleca stosowanie buraka w postaci różnych przetworów (wino, ocet, sok), mieszanek (np. z czosnkiem, szpinakiem lub innymi ziołami) zarówno gotowanego jak i na surowo. Zauważa również, iż źle zastosowany preparat z buraka może zaszkodzić i pogłębić chorobę. Św. Hildegarda z Bingen (1098 – 1179), zalecała stosowanie buraka ćwikłowego pokrojonego w plastry do okładów w leczeniu bólu głowy i kataru. Natomiast Medycyna Chińska jak i Ajurweda, buraka ćwikłowego uznaje za lek ukryty w pożywieniu. Spożywany ma leczyć dolegliwości żołądka i śledziony. W tradycji Polski, jak pisał Adam Fischer w swym „Słowniku”, określenie „burak” pierwotnie dotyczyło dwóch roślin, buraka zwyczajnego (Beta vulgaris L.) i ogórecznika lekarskiego (Borago officinalis L.). Zauważył również, że w kronikach z 1472 roku nazwa burak pojawia się razem z innymi słowami jak borag czy borak. Do lat międzywojennych w tradycji ludowej burak miał różne zastosowanie. Dla jednych był on cennym warzywem jako składnik sałatek (młode liście) a dla innych głównym składnikiem ćwikły z chrzanem, bo przez wielu nazywany był potocznie „ćwik”. W przepisach kuchni regionów od Pińczowa po Lwów i Sambor, z buraka ćwikłowego przyrządzano różne potrawy najczęściej z dodatkiem grzybów lub mięsa, czy z jabłkami i mąką żytnią. Przygotowywane potrawy to ćwikła, chołodziec, chłodnik i zupa zwana kwasówka. Znany nam dziś barszcz pierwotnie robiony był z młodych pędów barszczu zwyczajnego (Heracleum sphondylium L.) w czasie tak zwanego przednówku (Rostafiński 1880). Medycyna ludowa także korzystała z dobrodziejstw leczniczych korzenia buraka ćwikłowego. Ludowe podania zalecały stosowanie buraka czerwonego w leczeniu bólu uszu, głowy i kataru jako krople z ciepłego wygotowanego korzenia (Sieradz i okolice). Choroby oczu leczono stosując okłady i przemywając słodkim lub kwaśnym mlekiem, w którym dłuższy czas miał leżeć korzeń (Małopolska i Podole). Świeżo wyciśnięty sok wkraplany do oka miał usuwać bielmo (Wisła). Sok z buraka, gotowany lub kiszony miał swoje zastosowanie w leczeniu wątroby, nerek, żołądka i jelit, także w anemii, osłabieniu oraz w chorobach skóry (trąd, odmrożenia, oparzenia i rany). Obecnie, burak ćwikłowy oprócz spożycia w stanie świeżym, jest cennym surowcem wykorzystywanym w przemyśle żywnościowym do produkcji suszu, mrożonek, soków pitnych i zagęszczonych, jak również wykorzystywany jest do produkcji naturalnych barwników (betacyjanin) stosownych jako dodatki do żywności. Znamy już historyczne walory zastosowania buraka ćwikłowego w kuchni, ale są jeszcze inne jego odmiany. Burak pastewny uprawiany był i jest nadal dla bydła i trzody, a cukrowy do wytwarzania słodkiej melasy. Łatwość uprawy i dobre magazynowanie w ziemnych kopcach stały się atutem dostępności tego warzywa w okresie zimy i wiosny. Wiemy już, że burak ćwikłowy ma swoje niepodważalne miejsce w polskim jadłospisie, i że w medycynie ludowej miał istotne znaczenie , jako lekarstwo, wpisuje się również w obrzędy i wierzenia ludowe wsi polskiej. Podsumujmy ewolucję buraka, w oparciu o „250 Jahre Rübenzucker 1747 – 1997”:
750 p.n.e. – Babilon, uprawa buraka (boćwiny) w ogrodach królewskich;
425 rok p.n.e. – Grecja, uprawa buraka w ogrodach jako warzywo;
200 rok p.n.e. – Rzym, boćwina gości na stołach cesarza, zalecana jako lekarstwo i pokarm dla ubogich;
812 rok n.e. – czasy Karola Wielkiego, burak znany i zalecany jako warzywo;
1567 rok Mikołaj Rej w swym dziele „Żywot człowieka poczciwego” opisuje produkty spożywcze między innymi wymienia buraka stołowego naszą ćwikłę;
1613 rok Szymon Syreński w swym „Zielniku” opisuje istniejące gatunki buraka, jego walory żywnościowe i zastosowanie lecznicze;
1753 rok Karol Linneusz w dziele „Species Plantarum” usystematyzował wiedzę botaniczną o buraku;
1700 – 1800 rok w Europie podejmowane są uprawy buraka pastewnego;
1747 rok Andreas Sigismund Marggraf (1790-1782) z buraka pastewnego uzyskuje cukier. Od czasu ekstrakcji cukru z korzenia buraka przez Marggrafa rozpoczyna się era uprawy buraka i rozwój przemysłu cukrowego w Europie.
Burak przez wieki stosowany i uprawiany, ma swoje ważne miejsce wśród roślin przyjaznych człowiekowi, śmiało wpisać go możemy w kordon roślin, które zmieniły postęp i rozwój cywilizacji ludzkiej. Grzegorz Ścieranka Brat Jan z Dukli OH Student KPU Krosno kierunek Zielarstwo, technik farmacji, zielarz i fioterapeuta Członek Polskiego Towarzystwa Zielarzy i Fitoterapeutów w Krośnie
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.