Żurawina
(Vaccinium subg. Oxycoccus)
WŁAŚCIWOŚCI
- działa moczopędnie
- zapobiega infekcjom dróg moczowych
- pomaga przy zapaleniach pęcherza moczowego
- wspomaga leczenie infekcji górnych dróg oddechowych
- odkaża jamę ustną i gardło
- wspomaga leczenie przeziębienia i grypy
Właściwości jej owoców wynikają z obecności wielu cennych substancji takich jak: tanina, błonnik, witamina C, B1, B2, E oraz A, a także fosfor, magnez, potas i żelazo. Ponadto uważa się, że żurawina, ze względu na zawartość kwercetyny, chroni diabetyków przed rozwojem choroby oczu – zaćmy i działa przeciwalergicznie. Udowodniono, że regularne spożywanie żurawiny obniża ryzyko występowania stanu zapalnego w pęcherzu moczowym, ponieważ: • ekstrakt z żurawiny zakwasza mocz, co prowadzi do zabicia bakterii znajdujących się w pęcherzu moczowym. • proantocyjanidyny i inne związki zawarte w żurawinie wykazują silne działanie bakteriobójcze. • sok z żurawiny działa moczopędnie, co zapobiega zasiedlaniu pęcherza moczowego przez bakterie. • fruktoza zawarta w owocach żurawiny zapobiega przyleganiu bakterii do nabłonka układu moczowego.
Żurawinę można spożywać pod postacią zarówno świeżych jak i suszonych owoców, konfitur, syropów oraz soków.
Żurawina – przeciwwskazania
Żurawiny powinny unikać osoby z kamieniami nerkowymi i osteoporozą oraz pacjenci przyjmujący przeciwzakrzepową warfarynę.
Na stronie naszego sklepu internetowego żurawinę możecie znaleźć w postaci soku pod tym linkiem: https://produktybonifraterskie.pl/produkt/sok-z-zurawiny/